Home » OBAVEŠTENJA » Doneti efikasan Zakon o sezonskom radu
Doneti efikasan Zakon o sezonskom radu

Doneti efikasan Zakon o sezonskom radu

Beograd, 21. januar 2016. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ pozdravljaju najavu iz Ministarstva rada o donošenju zakona po kome će armija neprijavljenih sezonskih radnika u Srbiji po prvi put dobiti zakon koji će regulisati njihova prava i položaj.

CaptureSloga ujedno i sugeriše da sa izradom njegovih budućih rešenja treba biti jako oprezan i temeljan, jer ono što ne bi voleli, a šta u krajnjem slučaju može da se desi je, što ovaj zakon može naizgled smanjiti nezaposlenost, dok će istovremeno povećati i socijalne razlike, odnosno stvorili radnike koji rade, ali ne zarađuju dovoljno da bi podmirili sve svoje potrebe.

Dobra novina zakona je da će se novim propisima uvesti i sistem vaučera koji funkcioniše u zemljama u okruženju, po sistemu plaćanja unapred, i kojima će poslodavci plaćati doprinose radnicima za obavezno socijalno osiguranje, a čiju smo ideju o uveđenju i u srpsko radno zakonodavstvo kao sindikat predlagali tokom prošle godine.

Pored vaučera za sezonske radnike u poljoprivredi, građevini i turizmu, smatramo da bi se taj model trebao primeniti na širi krug radno-sposobnog stanovništva, na poslove koji obuhvataju čišćenje i održavanje zgrada, pospremanje stanova, angažovanja učenika i studenata koji rade promotivne programe i slične manje uslužne delatnosti na dnevnoj uposlenosti.

Pored toga, za samo sprovođenje zakona je potrebno i pojačavanje kaznenih odredbi prema onima koji bi ga svesno kršili na štetu angažovanog radnika, kao i dosta dodatnih sredstava u cilju jačanja potencijala Inspekcije rada i većeg upošljavanja tog stručnog kadra, što vidimo kao glavnu prepreku i potencijalni problem, jer se Vlada Srbije obavezala memorandumom sa MMF-om o smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru.

Za nas je kao sindikat jako važno da inspekcijske službe imaju punog kapaciteta na terenu i da vrše dvadeset četvorosatno dežurstvo i obilazak poslodavaca koji angažuju sezonsku radnu snagu, jer bi u suprotnom primena ovog zakona bila unapred osuđena na propast.

Informativna služba

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top