Home » OBAVEŠTENJA » Direktor na čudan način tumači zakone

Direktor na čudan način tumači zakone

Kragujevac, 21. januar 2016. – Sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Sloga“ uputio je demanti nedeljnom listu Kragujevačke, a u vezi teksta „Držali su me volja i entuzijazam“, u broju 344, od 14.01.2016. godine, kojom prilikom je vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Kragujevac prof. dr Zoran Todorović izneo niz neistinih tvrdnji na račun Sindikata Sloga u toj zdravstvenoj ustanovi, o čemu smo javnost obavestili i na našem portalu   „Pao na sukobu interesa, a kriva mu „Sloga“.

Demanti našeg sindikata je u današnjem broju Kragujevačkih objavljen u celini, pod naslovom „Direktor na čudan način tumači zakone“.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ se zahvaljuju Kragujevačim na pruženoj mogućnosti da se i naša strana čuje.

Capture

D E M A N T I

     Sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Sloga“ želi ovom prilikom da se u interesu svojih članova obrati i demantuje pogrešno iterpretirane činjenice koje je vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Kragujevac prof.dr Zoran Todorović izneo u svojoj izjavi objavljenoj u nedeljnom listu Kragujevačke u broju 344 od 14.01.2016.godine.

     Iz sadržaja pomenute izjave može da se zaključi da je prof.dr Zoran Todorović razočaran činjenicom da se u periodu vršenja dužnosti direktora Doma zdravlja Kragujevac susreo sa sindikalnom organizacijom koja je ukazivala na propuste u poslovanju Doma zdravlja Kragujevac, što predstavlja legitimno pravo svakog građanina Republike Srbije, a obavezu svake sindikalne organizacije i cilj njihovog postojanja.

     Profesor dr Zoran Todorović ima pravo na lično mišljenje i subjektivni osećaj ali kad već javno iznosi činjenice u vezi sa određenim situacijama koje su u vezi sa događajima čiji smo akteri bili i mi kao članovi i legitimni predstavnici sindikalne organizacije onda ta izjava mora da bude verodostojna pomenutim dešavanjima i potkrepljena činjenicama.

     Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja prof.dr Zoran Todorović na vrlo čudan način tumači zakone. Tako u svojoj izjavi za predhodni broj ovog nedeljnog lista navodi da Ministarstvo nije htelo da mu ponudi ugovor pa je bio neugovoren radnik Doma zdravlja. Ministarstvo, odnosno RFZO, zakonski nije moglo da mu ponudi ugovor zato što zakonom nije predviđeno radno angažovanje infektologa na primarnom nivou zdravstvene zaštite, gde pripadaju svi domovi zdravlja, a ne zato što imaju nešto protiv prof.dr Todorovića.

     U istoj izjavi optužuje predstavnike Sindikalne organizacije“Sloga“ Dom zdravlja Kragujevac da su oni krivci što su blokirani pregovori. Pregovori za potpisivanje kolektivnog ugovora su na predlog upravo naše sindikalne organizacije pokrenuti u svim zdravstvenim ustanovama u gradu u isto vreme. Osnivaču, Gradu Kragujevcu, koji je potpisnik svih tih kolektivnih ugovora , i direktorima svih zdravstvenih ustanova ,osim vršiocu dužnosti direktora prof.dr Zoranu Todoroviću, je naš predlog bio prihvatljiv .Razlog blokade pregovora u Domu zdravlja je specifičan način tumačenja zakona od strane vršioca dužnosti direktora prof.dr Todorovića. Do isteka važnosti kolektivnog ugovora Doma zdravlja, 29.01.2015.g.predsednik sindikata je imao zakonsko pravo na naknadu koje je izgubio tog dana u momentu kada je na funkciji direktora bila dr Branimirka Svilar. Neistina je da je naknadu dobijao nezakonito i da je ukinuta od strane vršioca dužnosti direktora prof.dr Todorovića.

     Kada neko, sa pozicije vršioca dužnosti direktora , hoće javno da omalovaži radnika izjavom da taj radnik“ne dolazi na posao“ mora jasno da iznese po kom osnovu nije dolazio na posao i o kom vremenskom periodu se radi, ili kada u istoj izjavi kaže da predsednik sindikata „od svog prijatelja sa republičkog nivoa svakog meseca dobija 22 ili 24 poziva za sindikalne aktivnosti“ morate da naglasite da je „prijatelj sa republičkog nivoa“ predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović. Sasvim je u skladu sa zakonom da predsednik sindikata pozove sindikalnog predstavnika da uzme aktivno učešće u radu viših organa sindikata i vršiocu dužnosti direktora Doma zdravlja prof.dr Zoranu Todoroviću je poznata činjenica da je to u skladu sa zakonom obzirom da je deset meseci uredno odobravao odsustvo sa posla pomenutom predsedniku. Nedopustivo je da vodeći čovek ustanove nezna da li radnik nije bio na poslu tri ili četiri godine. Činjenica je da je po, u tom periodu, važećem kolektivnom ugovoru predsednik Sindikalne organizacije „Sloga“ Doma zdravlja Kragujevac bio oslobođen radnih obaveza da bi uzeo aktivno učešće u sindikalnim aktivnostima u višim organima sindikata u periodu od dve godine i osam meseci, do momenta kada je pomenuti kolektivni ugovor prestao da važi.

     Nikada nismo podneli krivičnu prijavu zato što vršilac dužnosti direktora prima dve plate. Činjenica da je on radno angažovan puno radno vreme u Kliničkom centru Kragujevac gde ostvaruje pravo na pun lični dohodak, da je radno angažovan polovinu radnog vremena na Medicinskom fakultetu i tu ostvaruje svoje pravo na adekvatnu zaradu i da volontira na funkciji vršioca dužnosti u Domu zdravlja za naknadu od 25000 dinara je potpuno u skladu sa zakonom. Ali ta činjenica i dalje osatavlja otvoreno pitanje kakve nadljudske sposobnosti mora da poseduje jedan čovek koji može da ispunjava svoje radne obaveze u isto vreme na tri različita radna mesta u tri ustanove. Ovo pitanje smo postavili osnivaču, nadležnom ministru i premijeru a nismo tražili pomoć kriminalističke policije.

     Tražili smo i mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije da li je vršilac dužnosti prof.dr Zoran Todorivić u sukobu interesa obzirom da je njegova supruga vlasnik privatne ordinacije. Koliko možemo da zaključimo iz izjave vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja Kragujevac prof.dr Todorovića izgleda da jeste.Mi još uvek nismo dobili zvanično mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije. U predhodnih deset meseci uočeno je još mnogo nepravilnosti u poslovanju Doma zdravlja Kragujevac koje smo kao sindikalni predstavnici predočili vršiocu dužnosti direktora prof.dr Todoroviću i od njega dobijali uvek isti odgovor „ukoliko mislite da nije u skladu sa zakonom potražite mišljenje nadležnih organa“. Mi smo to i radili obzirom da je obaveza svake sindikalne organizacije da ukaže poslodavcu na greške u poslovanju.

     I pored čestih sukoba mišljenja kao i različitih tumačenja zakona, mi želimo da se profesoru dr Zoranu Todoroviću zahvalimo na dosadašnjoj saradnji i da istaknemo zadovoljstvo što smo svaki put kada smo se obratili nadležnim organima dobili mišljenje da su navodi sindikata tačni što govori da nismo imali ništa lično protiv profesora dr Todorovića već smo se samo trudili da savesno obavljamo poslove koje nam funkcija nalaže a sve u interesu članstva.

 

Sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Sloga“

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top