Home » OBAVEŠTENJA » Dokle više?

Dokle više?

Zakon o radu treba menjati, ali samo na bolje i nikako na štetu onih koji žive od svog najamnog rada!

Beograd, 19. april 2015. godine — Ukidanje plaćene pauze za ručak, toplog obroka i prevoza, a koje sve agresivnije traži Unija poslodavaca Srbije (UPS), predstavlja vrhunsku aroganciju kojom se svet rada u Srbiji nastavlja sa ponižavanjem  nakon prošlogodišnje izmene Zakona o radu.

Capture

UPS, iz koga već duže vreme provejava ideja o reviziji  Zakona o radu, trebalo bi da zabrine kada onima koji žive od sopstvene snage upućuju ovakve poruke, s obzirom da dobro znaju kolike su zarade i koliko se danas plaća i vrednuje najam i rad srpskog radnika.

Ako se gospoda iz Unije pozivaju na kodeks radnog zakonodavstva po ugledu na EU, onda neka i zarade budu bar približno u okvirima EU, te bi valjalo i da prestanu sa arogancijom, kuknjavom i ucenjivanjem pozivajući se na ekonomsku krizu i nekakvu toleranciju koju očekuju od radnika, države i onih koji kroje zakone.

Kada se govori o nekakvim ustupcima i toleranciji, onda je to isključivo tolerancija koju svet rada u Srbiji ponižavajuće trpi sa najmanjom minimalnom plaćenom satnicom u Evropi i okruženju, a koja iznosi jedan evro po radnom času – što je, smatramo, ponižavajuće!

Mišljenja smo da bi Ministarstvo rada, koje je obelodanilo javnosti da njegova Radna grupa radi na analazi postojećeg Zakona o radu u cilju usklađivanja sa međunarodnim standardima, trebalo pre svega da povede računa o ekonomskom standardu građana Srbije, potrošačkoj korpi i ceni rada, a tek onda na osnovu toga donese i relevantne zaključke o tome da li treba nastaviti sa izmenama postojećeg zakona.

I mi u Slogi smatramo da postojeći Zakon o radu treba menjati, ali samo na bolje i nikako na štetu onih koji žive od svog najamnog rada, posebno onih delova zakona gde bi se radnicima dala veća garancija da će za svoj rad i primiti platu!

 

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*