Home » SINDIKAT » DOK JE “SLOGE” RADNICIMA SE NEĆE TRGOVATI !

DOK JE “SLOGE” RADNICIMA SE NEĆE TRGOVATI !

Predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović o saradnji sa Demokratskom strankom, planovima i budućim aktivnostima sindikata u parlamentu Srbije: Uveren sam da će radnici ubrzo uvideti da je Sindikat ”Sloga” u današnjim okolnostima ostao jedini simbol borbe radnika za svoju budućnost i jedini otpor onima koji bi da u Srbiji profitiraju jeftinom radnom snagom.

Sindikat ”Sloga” je u današnjim okolnostima ostao jedini simbol borbe radnika za svoju budućnost i jedini otpor onima koji bi da u Srbiji profitiraju jeftinom radnom snagom, kaže predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović.

Na osnovu čega to tvrdite?

Nakon predstavljanja namera buduće vlade da će se voditi politika agresivne štednje u javnom, u korist privatnog sektora, jedino smo se mi od svih sindikata istoga dana oglasili i saopštenjem  suprotstavili  nameri koja je  prepoznata kao ideja da se radnici disciplinuju u korist profita, a sindikati kao njihovi jedini zaštitnici stave pod kontrolu vlasti.

Otkuda podrška Demokratskoj stranci?

Tokom predhodnih aktivnosti u vezi donošenja novog Zakona o radu, Udruženi sindikati Srbije “Sloga” su uputili pisma svim političkim partijama i zatražili javno podršku da se predložena verzija zakona ne usvoji u Skupštini Srbije. Na taj zahtev se jedino odazvala Demokratska stranka i njen lider Dragan Đilas koji je to podržao i vrlo se jasno deklarisao protiv njegovog usvajanja, smatrajući da on neće doneti pozitivne efekte na privredu i da će samo ići u pravcu smanjenja dosadašnjih prava radnika. I ne samo to, već je sindikatu ponudio i mesta u parlamentu preko njihove liste da se i glas radnika čuje.

Kažu da vas je zbog te odluke jedan deo sindikata napustio. Šta je tu istina?

Odluku o ulasku u parlament je doneo Glavni odbor, nakon nekoliko održanih sastanaka i međusobnih konsultacija. Iz Sloge je otišlo samo par sindikata koji nikada nisu osnovani unutar “Sloge”, već su nam se priključili na osnovu sporazuma i čije se rukovodstvo, na žalost ponašalo kao da su mali feudi unutar sindikata i zbog čega smo konstantno imali problema oko uplata njihove članarine. Očigledno je da su ovim hteli da iskoriste situaciju i pod izgovorom neslaganja sa odlukom većine izbegnu sve svoje obaveze. Suprotno njima, sindikatu se u tom periodu priključilo dosta novih sindikata, osnovali smo dobar broj novih, a i jedan deo koji nije funkcionisao je obnovljen.

Možete li nam konkretno navesti neki primer?

Naravno. Ima ih mnogo, ali ću napomenuti njih nekoliko. Od pristupanja Sindikata Srpske banke, do osnivanja novih sindikata Sloge u RTB Bor, Kablovima Jagodina, Elektro porcelanu  Aranđelovac, O.Š.Borča, Zavodu za rehabilitaciju Sokobanjska Beograd, Bolnici Vrbas, Domu zdravlja Paraćin, Domu zdravlja Veliko Gradište, Predškolskim ustanovama Veliko Gradište, Livnici Topola, Elektro distribuciji Beograd i Sportskom centru Gale Muskatirović Beograd. Takođe, obnovljen je rad sindikata u Kolubari u Lazarevcu, Kruševačkom Kuperu I Beograd putu.

U čemu je razlika između vašeg sindikata i drugih?

U načinu osnivanja, radu, ideji i viziji sindikata kakvog vidimo u budućnosti. U Srbiji se sve promenilo, od društvenog uređenja do vlasništva kapitala, samo se rad sindikata nimalo nije promenio zbog čega su danas sve češće na udaru javnosti da ne štite radnike, već da su produžene poluge vlasti. Naravno, bio bi licimer kada bi rekao da to nije tačno, jer vidimo sav sjaj takvih sindikata i bedu koja se nadvila nad radnicima. Možda bi i nama bilo lakše da trgujemo radničkom mukom, stvaramo sebi privilegije na njihov račun, ali bi to obesmislilo celu priču o ulozi sindikata i postali bi smo samo deo njih a to nije naš cilj.  Naš cilj je jak sindikat nalik sindikatima u EU, sa jakim i odgovornim članstvom i sa maksimalnom solidarnošću i empatijom za druge.

Kako to ostvariti?

Da bi se to postiglo treba uvesti nova pravila o osnivanju sindikata, utvrđivanju njihove reprezentativnosti i finansiranju. Priča o nezavisnim sindikatima od države i poslodavaca je dosad toliko zloupotrebljavana da je o njima u javnosti stvorena fama da su sindikati parazitke organizacije koje egistiraju na tuđoj muci. Sve dok se to ne reši na adekvatan način radničkoj klasi neće biti bolje. Trenutno na sindikalnoj sceni imamo dve reprezentativne centrale kojima je nemoguće utvrditi reprezentativnost, niti vlast insistira na tome i verovatno  računa na njih  kao prirodne saveznike i paravan za demokratiju u donošenju i usvajanju zakona sa kojima se pravi i istinski sindikati nikada nebi složili.

Šta su prioritetni ciljevi SLOGE danas?

Prioritetni ciljevi našeg sindikata su pre svega sve one stavke iz Statuta i onoga čime bi se sindikat trebao baviti. To je, pre svega zaštita radnika i njihovih prava, suprotstavljanje neoliberalnom konceptu društvenog uređenja i ekonomije, jačanju uloge države i odgovornosti nosioca javnih funkcija u stvaranju poslovnog i ekonomskog ambijenta, za što ravnopravniju podelu profita iz nacionalnih resursa. Po formiranju parlamenta i ulasku našeg predstavnika u Skupštinu Srbije formiraćemo kancelariju za saradnju sa sindikatima i radnicima, razgovarati sa svima i raditi na rešavanju njihovih problema iznosići u parlament i javnost svaki pojedinačni primer lošeg postupanja prema njima, bez obzira na njihovu sindikalnu pripadnost. O samom načinu rada buduće kancelarije javnost će na vreme biti obaveštena.

Shvatate li da vam takvi stavovi  neće doneti popularnost kod vlasti i da vas neće uvažiti kao sagovornika  jer ne pristajete na kompromise?

U potpunosti smo svesni te činjenice, jer je ona i danas u punoj funkciji,  budući da vlast ignoriše sve one koji im se suprotstavljaju i ne podržavaju njihove stavove. Ukoliko se insistira na poslušnosti vlastima, demokratija i svi njeni postulati će pasti pred autokratijom  i odvešće nas nazad, u prošlost i neke procese koji se sprovode van institucija, a onda nema govora da je Srbija pravna i demokratska država. Svako ko misli da je moguće  trgovati na muci radnika, može slobodno da ide i da se stavi pod njihovu službu, ali ja na takvu vrstu kompromisa nikada neću pristati i neću kao odgovorni predsednik dopustiti da neko unutar sindikata manipuliše radnicima i njihovom mukom.  Da li je nekada bilo kompromisa?  Da, bilo je, pričam otvoreno, ali se nikada na štetu radnika nije prelazila granica i nije bilo kompromisa zbog kojih bih se stideo.

Šta bi ste poručili radnicima i članstvu za kraj?

Poručio bi da prate rad svih sindikata i da se prema tome odlučuju kome će dati svoje poverenje. Vremena više nema za kalkulisanje, sprema se veliki cunami zakona koji će ići na njihovu štetu, a u korist kapitala pod maskom jačanja privatnog sektora. Pozivam ih da nam se pridruže, da se zajedno i oštro suprotstavimo  svakome ko smatra da teret krize treba da iznesu jedino radnici i građani, a da oni koji stvaraju profit ostanu po strani i ne učestvuju u nečemu što se naziva stvaranje države po meri svojih građana, poručuje predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović.

Beograd,  14. aprila 2014. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

  1. Bravo Zeljko.Morate sve uraditi da udjes u parlament jer jedino ti mozes da se boris i izneses sve ono sto treba da se uradi u parlamentu.Ako je jedini predstavnik radnika Srbije iz Sloge onda to moras biti ti.Pozdrav iz Valjeva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*