Home » OBAVEŠTENJA » SLOGA: REŠENJE JE U OPOREZIVANJU I KUPOVINI DOMAĆIH PROIZVODA
SLOGA: REŠENJE JE U OPOREZIVANJU I KUPOVINI DOMAĆIH PROIZVODA

SLOGA: REŠENJE JE U OPOREZIVANJU I KUPOVINI DOMAĆIH PROIZVODA

Beograd, 12.april 2014. – Poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku po kojem novac od plate zaposlenog gotovo u potpunosti odlazi na svakodnevnu ishranu i tekuće režije, bez mogućnosti za ikakvom štednjom, uzmemirujući su i nedvosmisleno ukazuju da Srbija nastavlja da tone u ekonomski sunovrat sa nesagledivim posledicama po celo društvo.

Za nas je prosto neshvatljivo da država i svi njeni dosadašnji nosioci vlasti nisu u stanju da se nose sa ovim problemom i da donesu određene mehanizme zaštite svoje ekonomije, da i dalje dozvoljavaju da se novac od svih dosadašnjih kredita i raznih podsticaja nekontrolisano ispumpavaju iz zemlje po cenu propasti sopstvene ekonomije i njenih građana.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” konstruktivno upućuju predlog budućim kreatorima ekonomske politike Srbije da svoje prve korake uvedu u poreski sistem i uvođenje “ekstra poreza” domaćim kupcima na strane luksuzne proizvode, automobile ekstra klase, jahte, nekretnine i slično, uz zakonsku obavezu od pet godina, nakon čega bi se u narednih pet išlo na smanjenje i izjednačavanje za razvijenim zemljama EU.

S druge strane, država bi trebalo maksimalno u domenu svoje izdrživosti da smanjuje porez na kupovinu domaćih proizvoda proizvedenih u našim firmama i preduzećima, uz obavezno uvođenje klauzula da se domaća privreda i državne institucije snabdevaju njihovim proizvodima i da izbegavaju gde god je moguće uvoz stranih, osim onih koje su krajnje neophodni i koje Srbija ne proizvodi.

Ovim merama bi se ojačala domaća proizvodnja, spasila mnoga srpska preduzeća, oživela ekonomija, kupovna moć i standard građana.

Ukoliko se nastavi sa insistiranjem na merama agresivne štednje, smanjenju plata zaposlenih u javnom sektoru i gašenju preduzeća u restruktuiranju uz masovno otpuštanje radnika, bojimo se da će kupovna moć građana još više pasti, a milioni radničkih porodica ostati bez ikakve egzistencije i mogućnosti da plate osnovne režije prema državi i drugim potražiocima, što će nesumnjivo dovesti do velikih potresa u društvu sa nesagledivim posledicama koje iz takvog stanja mogu nastati.

Informativna službe USS „Sloga“

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top