Home » BLOG » Da li je (ne)solidarnost kamen oko kojeg se spotičemo?

Da li je (ne)solidarnost kamen oko kojeg se spotičemo?

PIŠE: Vladimir Radosavljević, potpredsednik USS „“SLOGA“

 

Da li mislite da čovek koji dođe da vam otpuši šahtu, često duboko zagazeći u ono što ste tamo odbacili, treba da za takve stvari bude dovoljno plaćen da bi mogao da prehrani svoju decu?

vr-199x300

U pokušaju da razumemo šta je to što je presudno kad posmatramo naše sindikalne neuspehe, odnosno šta je uzrok mlakom otporu radnika i stanovništva prema merama Vlade Srbije koje su nesumnjivo uperene protiv naših interesa, ali i osnovnih prava, ima više razloga zbog kojih bi trebalo da se svi zapitamo koliko na to utiče i nedostatak međusobne solidarnosti.

Vešto manipulišući činjenicom o našoj nesposobnosti da bar pokušamo objektivno da sagledavamo i probleme pripadnika drugih profesija, uvek ih posmatrajući kao grupe čiji interesi su u sukobu sa našim sopstvenim, vlasti podgrevaju te podele i sukobe. Malo, malo, pa čujete o potrebi zaštite jednog profila zaposlenih u odnosu na druge, jednog sloja stanovništva u odnosu na druge.

kamenje

Radnici banditski privatizovanih preduzeća, mnogi pri tom ostavši bez radnih mesta, ili ostavši na njima ali uz neredovne i minimalne zarade, krajnju neizvesnost, neuplaćene doprinose i neoverene zdravstvene knjižice, sa ignorancijom, a neretko i uz gnušanje i protestvovanje gledaju na probleme zaposlenih u javnom sektoru. Uz dovitljive konstatacije („došla maca na vratanca“, „sad i vi da vidite kako Musa dere jarca“ i sl.) prosto likuju nad sudbinom onih kojima se danas smanjuju zarade i preti otkazima. Sve su češći i javno izneti predlozi tipa: kad smo mi na minimalcu, ajmo svi na minimalac! Tad bi valjda ovima koji su već na minimalcu bilo lakše? Da nebih ulazio u priču o tome da već nepoštovanje činjenice da je neko da bi bio doktor (dakle- „parazit sistema“, kako ga vide i promovišu poklonici neoliberalizma u Srbiji) u svoje zanimanje uložio najmanje 20 godina redovnog školovanja i opredeljenje da se školuje doživotno (jer drugačije se to ne može), dovoljno za karakterizaciju onoga ko tako razmišlja, pokušaću na pogrešnost takvog razmišljanja da ukažem slikovitije- možete li vi bez tih ljudi? Da li ste u životu otvorili pa zakrpili nekoga, usput mu čačkajući po utrobi? Ili, koliko ste sposobni da svojoj deci sami pomognete oko učenja, da li imate uvek dovoljno znanja i živaca za to? Da li mislite da čovek koji dođe da vam otpuši šahtu, često duboko zagazeći u ono što ste tamo odbacili, treba da za takve stvari bude dovoljno plaćen da bi mogao da prehrani svoju decu? Koliko takvih pitanja ili primera treba da navedem da biste razmislili – šta su vam ti ljudi krivi? Da li su oni mogli da sačuvaju vašu fabriku onda dok ste i sami nabijali glavu u pesak i bili manji od makovog zrna, sve plašeći se da ne budete na nekoj crnoj listi i ne ostanete i bez te crkavice koju vam udeljuju. Teorijski – jesu i oni krivi. Svi smo krivi! Svi smo nabijali glavu u pesak, svi smo se krili i svi smo bili kukavice, često zaslepljeni verom u neku od političkih pijavica koji su nam pljačkanje nas samih vešto zavijali u oblande viših ciljeva.

Moramo što pre da shvatimo – prevareni smo! Iskoristili su sve naše slabosti. Iskoristili su, između ostalog, i odsustvo empatije za probleme drugih, koje su vešto i sami podgrevali. Samo složni, udruženi, prepoznati međusobno kao pripadnici iste klase obespravljenih, eksploatisanih, opljačkanih… samo solidarni, spremni da se žrtvujemo za prava i položaj svoje braće, imamo šansu da se koliko- toliko odbranimo od sprege bankara, tajkuna i političara koji nam zatežu „svilen gajtan“ neoliberalizma oko vrata!

PS: U danima i mesecima kada se smenjuju štrajkovi i protesti prosvetnih radnika, zdravstvenih radnika, policajaca, advokata, radnika svih profila i kvalifikacija, jako je interesantan i, za temu o kojoj pišem slikovit, primer zaposlenih u jednoj ustanovi za koju sam siguran da će se svi složiti da je jako važna, a koju u napred opisanoj „šumi“ nezadovoljnih čini mi se, niko ne vidi i ne pominje. Radi se o zaposlenima u predškolskom obrazovanju, u „vrtićima“. Sklone podeli na ove i one molim da mi pomognu u definisanju: gde svrstati zaposlene u vrtićima? Među njima su vaspitno obrazovno osoblje (učitelji), medicinsko osoblje (medicinske sestre), kao i radnici svih mogućih profila (od zanatlija u održavanju, preko spremačica, do kuvarica…). Gde da ih svrstamo? Da li podržavate zaposlene u vrtićima u borbi za poboljšanje materijalnog položaja i uslova rada? Da li mislite da je svejedno u čijim rukama ostavljamo svakodnevno sudbinu naših najmilijih i najmlađih? Siguran sam da, bar ozbiljna većina vas, misli da nije svejedno. A ti ljudi, zaposleni u vrtićima , imaju gomilu problema – od egzistencijalnih do onih sa kakvim sredstvima i u kakvim uslovima rade. Pri tome, treba da budu dovoljno obrazovani, strpljivi, pedantni, zabavni… da bi naša deca iz njihove ustanove izlazila zadovoljna, a i mi sa njima zadovoljni.

O problemima tih zaposlenih može se jedino u posebnom tekstu, koji njihova količina i značaj zaslužuju, ali , do tada bi mogli da razmislimo – da li je logično da svi budemo solidarni sa njihovom borbom za rešavanje tih problema? Da li je opravdana ovolika „nevidljivost“ problema koje pripadnici tako važnih kolektiva za sve nas, na žalost, imaju?

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*