Home » BLOG » ČUDNA ŠUMA

ČUDNA ŠUMA

PIŠE: Vladimir Radosavljević, potpredsednik USS „Sloga“

Pustili smo korenje duboko, i ne pada nam na pamet da ćemo, jedan po jedan, svi biti posečeni. Jer, ako se naš tigar hvali kako neprestano dobija pohvale od onih koji nas na svakom koraku seku, šta bi drugo mogli očekivati sem dana kada ćemo i sami, posečeni, trupiti o tlo.

Odavno nisam pisao, a kad se to desi, nađem se u teškoj nedoumici: šta, od gomile gluposti i idiotluka kojima smo okruženi, i kojima smo izloženi, izdvojiti kao temu? Sve što naši vlastodršci odluče, sve što kažu, sve što urade… je povod za reakciju.

U šumi informacija kojima smo, kao baražnoj paljbi, svakodnevno izloženi, nemoguće je neku posebno izdvojiti. Jer, radi se o „čudnoj šumi“, nalik onoj iz istoimene pesme JU grupe.

Vladimir Radosavljević

Vladimir Radosavljević

Baš kao i u toj pesmi, u kojoj medved pleše sa lisicom, a pridružuju im se i sva ostala šumska stvorenja, sve do ljutog obada koji pleše sa bubamarom, i slonice sa mišem…i u Srbiji smo svedoci plesa raznih likova koje nam je, inače, u normalnim okolnostima, teško zamisliti u paru. Vulin (kvazi-levičar, kvazi- Če, kvazi- čovek…) uživa u plesu sa Zakonom o radu koji predstavlja, po rečima i samih njegovih partijskih kolega „konačan smrtni udarac radništvu Srbije“!

Molim poštene kolege iz ostalih sindikata da mi ne zamere, ali ne mogu da ne napišem da mislim da su se i rukovodstva njihovih sindikata pridružila ovom performansu ministra rada, improvizujući mlaki „otpor“ usvajanju ovog zakona oličen u protestu na kojem su okupili manje ljudi nego što u sindikatima imaju zaposlenih. Opštoj iganci doprinos je dala i nova ministarka privrede interesantnim tumačenjima kako će sva poražavajuća rešenja iz pomenutog zakona po radnike Srbije, biti u njihovom interesu!? Možda su nama, običnom drveću iz šume, koji igranku gledamo sa strane, njena tumačenja pomalo nejasna i zbog činjenice da njen ples nema nikakve dodirne tačke sa tradicijom naše „šume“, jer je u nju došla iz udaljene, Bolivijske… Ima tu još mnogo interesantnih likova, poput onog ateničkog lisca za kojeg se priča da jedini tokom igranke nije napravio ni jedan „selfi“ jer ga niko nije opomenuo da mobilni telefon drži naopako… Ili ministra prosvete koji nikako ne nalazi ni jednog partnera za ples, igrajući neku čudnu igru zbog koje ostali misle da je u našu „šumu“ doleteo direktno iz svemira (od Marsa pa nadalje)… Nekad je u modi bila „jež“ frizura, a njen možda i najsimpatičniji protagonista bio čovek koji nam je objasnio da se ukida TV pretplata, i od sada ćemo imati da plaćamo samo TV taksu, ako mislimo da dalje pratimo dešavanja u „čudnoj šumi“. A, i ako ne mislimo! Ko nas pita?

I tako, kažem (tj. pišem), zaista menadžerija čudnih likova, baš kao i u pominjanoj pesmi. Ali, i u pesmi, i u našoj „šumi“, zna se ko je glavni lik! Zna se ko se pojavljuje kad se „zemlja trese“! Zna se ko je tigar! Zvani Kan!

Pojava tog lika pesmi, i plesu u našoj „šumi“, ipak ostavlja najveći utisak, neuporediv sa bilo kojim drugim likom. Njegovo iskustvo je ogromno – taj je od plesanja sa četničkim vojvodama , preko belosvetskih savetnika, stigao do toga da postane omiljeni partner Angeli lično! Navikli na njega takvog kakav je, nikoga nije iznenadio i njegov ples sa šumskim tajkunima, kojima je ponudio rukovođenje najvažnijim resursima i šumskom infrastrukturom! I tako je najveći, najjači, najlukaviji, naj…naj…naj… postao omiljeni partner i dojučerašnjim unutaršumskim političkim protivnicima (od zmija koje su promenile kožu, do vuka koji je promenio dlaku, a promeniće i kožu, samo ako bude morao) ali svih stvorenja koje žive van naše šume, ali o njoj „brinu“ kao da im je rođena. Dakle Angeli, i svim ostalim Angelama!!! Neskrivene su simpatije. To što izlivi tih simpatija stižu upravo od onih koji već dosta dugo seku drveće koje našu šumu čini, kao da nikoga više i ne sekira. Što da se nerviramo? Mi smo ionako samo bespomično drveće koje jedva da ponekad zanjiše granama, koliko da stvorimo ( i sami sebi) osećaj da smo još živi.

sumaPustili smo korenje duboko, i ne pada nam na pamet da ćemo, jedan po jedan, svi biti posečeni. Jer, ako se naš tigar hvali kako neprestano dobija pohvale od onih koji nas na svakom koraku seku, šta bi drugo mogli očekivati sem dana kada ćemo i sami, posečeni, trupiti o tlo. Možda se tad i probudimo, i pomislimo da je možda trebalo, dok je još bilo vremena, da udružujemo grane, i razmašemo se u vetar koji bi iz naše šume oduvao ove likove u njihovom skaradnom plesu? Ili ćemo i dalje njihov ples da pratimo kao ples u „čudnoj šumi“ , zanemarujući i dalje činjenicu da je ta šuma, ipak, naša!

PS – ne znam od kuda mi baš to pade na pamet dok završavam još jedan tekst čiji će učinak, kao i svih prethodnih uostalom, ne sumnjam, biti jalov, ali… setih se negde pročitanog (Meša Selimović, o razgovoru sa jednim starcem , negde u istočnoj Bosni, posle „onog „ rata, ako se dobro sećam).

Na pitanje: „ Kako je, stari?“ on je odgovorio otprilike: „ Dobro je! Ne brane trpeti!“

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*