Home » PRENOSIMO » ČETVRTINA EU NA IVICI SIROMAŠTVA

ČETVRTINA EU NA IVICI SIROMAŠTVA

Oko četvrtine građana Evropske unije bilo je na ivici siromaštva ili društvene isključenosti 2012, saopštio je Zavod za statistiku EU, Stavros.

eu sir

Tendencija osiromašenja stanovništva je u porastu, jer 2012. na ivici siromaštva bilo 24,8 odsto građana EU, 2011. godine 24,3 odsto, a 2008. njih 23,7 odsto, prenio je list Figaro.

Smanjenje broja osoba kojima prijeti siromaštvo ili društvena isključenost jedan je ključnih ciljeva strategije „Evropa 2020“.

U Bugarskoj je prošle godine skoro svakoj drugoj osobi ili 49 odsto stanovništva prijetila opsnost od siromaštva ili društvene isključenosti.

Prošle godine 42 odsto Rumuna je bilo na ivici siromaštva, u Estoniji 37, u Grčkoj 35.

U Českoj je 15 odsto stanovnika prijetilo siromaštvo, u Finskoj 17 odsto, u Švedskoj i u Luksemburgu po 18 odsto, a u Francuskoj 19 odsto.

Osobe koje se ubrajaju u ovu kategoriju ugroženih suočavaju sa bar jednom od sljedećih situacija, izložene su opasnosti od finasijskog siromaštva ili su u ozbiljnoj meri lišeni osnovnih materijalnih dobara ili pak žive u domaćinstvima čiji su članovi slabo ili nikavo zastpuljeni na tržištu rada.

U EU, 17 odsto stanovnika je prošle godine bilo ugroženo zbog finasijskog siromaštva, Grci i Rumini najviše u 23 odsto slučajeva, a najmanje Ccesi i Danci u 10 odsto slučajeva.

U izvještaju se napominje da je opasnost od siromaštva relativna kategorija jer granica siromaštva varira od zemlje do zemlje članice EU.

U EU, 10 odsto stanovništva bilo je u situaciji ozbiljne materijalne ugroženosti, što znači da nisu imali sredstva da plate račune, grijanje ili da bar nedelju dana provede godišnji odmor van kuće.

Najugroženiji u tom pogledu bili su Bugari, njih 44 odsto, zatim Rumuni njih 33 odsto, a najmanje Šveđani i Luksemburžani u samo jedan odsto slučajeva.

Prošle godina 10 odsto građana EU živjelo je u domaćinstvima sa slabim učešćem radnosposobnih članova na tržištu rada, što znači da je stepen iskorišćenosti radnih sposobnosti odraslih članova domaćinstva manji od 20 odsto.

Najveća zastupljenost nezaposlenosti u domaćinstvima bila je u Hrvatskoj u 16 odsto slučajeva zatim u Španiji, Grčkoj i Belgiji sa po 14 odsto.

U Luksemburgu i Kipru je najmanje prisutna ovakva tendencija i to u samo šest odsto slučajeva.

Izvor: BUKA /link/

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content