Home » ПРЕНОСИМО » ЧЕТВРТИНА ЕУ НА ИВИЦИ СИРОМАШТВА
ЧЕТВРТИНА ЕУ НА ИВИЦИ СИРОМАШТВА

ЧЕТВРТИНА ЕУ НА ИВИЦИ СИРОМАШТВА

Око четвртине грађана Европске уније било је на ивици сиромаштва или друштвене искључености 2012, саопштио је Завод за статистику ЕУ, Ставрос.

eu sir

Тенденција осиромашења становништва је у порасту, јер 2012. на ивици сиромаштва било 24,8 одсто грађана ЕУ, 2011. године 24,3 одсто, а 2008. њих 23,7 одсто, пренио је лист Фигаро.

Смањење броја особа којима пријети сиромаштво или друштвена искљученост један је кључних циљева стратегије „Европа 2020“.

У Бугарској је прошле године скоро свакој другој особи или 49 одсто становништва пријетила опсност од сиромаштва или друштвене искључености.

Прошле године 42 одсто Румуна је било на ивици сиромаштва, у Естонији 37, у Грчкој 35.

У Ческој је 15 одсто становника пријетило сиромаштво, у Финској 17 одсто, у Шведској и у Луксембургу по 18 одсто, а у Француској 19 одсто.

Особе које се убрајају у ову категорију угрожених суочавају са бар једном од сљедећих ситуација, изложене су опасности од финасијског сиромаштва или су у озбиљној мери лишени основних материјалних добара или пак живе у домаћинствима чији су чланови слабо или никаво застпуљени на тржишту рада.

У ЕУ, 17 одсто становника је прошле године било угрожено због финасијског сиромаштва, Грци и Румини највише у 23 одсто случајева, а најмање Ццеси и Данци у 10 одсто случајева.

У извјештају се напомиње да је опасност од сиромаштва релативна категорија јер граница сиромаштва варира од земље до земље чланице ЕУ.

У ЕУ, 10 одсто становништва било је у ситуацији озбиљне материјалне угрожености, што значи да нису имали средства да плате рачуне, гријање или да бар недељу дана проведе годишњи одмор ван куће.

Најугроженији у том погледу били су Бугари, њих 44 одсто, затим Румуни њих 33 одсто, а најмање Швеђани и Луксембуржани у само један одсто случајева.

Прошле година 10 одсто грађана ЕУ живјело је у домаћинствима са слабим учешћем радноспособних чланова на тржишту рада, што значи да је степен искоришћености радних способности одраслих чланова домаћинства мањи од 20 одсто.

Највећа заступљеност незапослености у домаћинствима била је у Хрватској у 16 одсто случајева затим у Шпанији, Грчкој и Белгији са по 14 одсто.

У Луксембургу и Кипру је најмање присутна оваква тенденција и то у само шест одсто случајева.

Извор: БУКА /линк/

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top