Home » BLOG » Britanski recept za srpske radnike?

Britanski recept za srpske radnike?

Beograd, 7. jul 2014. —  Ono šta nije pošlo za rukom Margaret Tačer u uništavanju sindikata i radničkog pokreta u Velikoj Britaniji, dovršiće Dejvid Kameron, ukoliko sledeće godine pobedi na opštim izborima za Donji dom britanskog parlamenta. Novim Zakonom o radu Kameron sprema najveći atak na britanske sindikate u poslednjih 30 godina,  dok se u  Srbiji sličan scenario tek sprema!

Capture

Dejvid Kameron

Novim zakonskim rešenjima zabranili bi se svi štrajkovi u javnom sektoru, ili uslovili podrškom više od 60 odsto onih koji su se potpisom izjasnili za štrajk, ali i učestvovali u njemu samom.

Torijevci (nadimak za pripadnike Konzervativne stranke) razmatraju dve anti-štrajkačke opcije.

Jedna je da se štrajk može održati samo ako ga podržava većina celokupnog članstva, a ne kao sada i oni koji se izjasne glasanjem. Drugo rešenje bi bilo uvođenje minimalne granice od 60 odsto aktivnih učesnika u štrajku.

Oni se (Torijevci), nadaju da će ovim staviti tačku na sve buduće štrajkove u britanskom javnom sektoru.

“Nije dobro da radnici u javnom sektoru u službama od vitalnog značaja mogu da izađu na ulicu i protestvuju a da nemaju većinsku podršku članstva za to. Nadamo se da će se ovime okončati gotovo svi štrajkovi u javnom sektoru”, poručuju Torijevci.

 

Šta ih je toliko razbesnelo

Nakon prošlonedeljnog štrajka više od milion radnika Ujedinjenog Kraljevstva, mahom javnog sektora i prvenstveno prosvetnih radnika, Majkl Endrju Gove, britanski državni sekretar za obrazovanje iz redova konzervativaca bacio je rukavicu prosvetnim radnicima i drsko im poručio “da im je bolje da se umesto što štrajkuju  nalaze u  učionicama kako bi deca dobila bolje obrazovanje”.

Majkl Endrju Gove

Majkl Endrju Gove, bacio rukavicu prosvetnim radnicima u lice i razljutio sindikate prosvete

Prema podacima sindikata prosvetnih radnika, tvrdilo se da 80 odsto njih podržava štrajk, a tokom samog štrajka je ispalo da je svega 27 odsto njih izašlo na ulicu, što je svaki peti od ukupnog broja onih što su podržali štrajk.

Inače, pored prosvetnih radnika u štrajku su bili  vatrogasci i radnici u transportu.  Oni su protestvovali po drugi put , od martovskog marša,  zbog zarada koje se zasnivaju na ostvarenim rezultatima i smanjivanju penzijskih prava, a nastavnici jer su preopterećeni na poslu.

 

Šta radnici Ujedinjenog Kraljevstva traže

Članovi sindikata okupljenih u Uniji sindikata javnog sektora odbili su ponudu uvećanja plata za 1 odsto i traže povećanje zarade po ceni časa rada,  i kao odgovor su najavili novi štrajk za 10 jul.

Njima će se u štrajku pridružiti i nacionalna Unija sindikata prosvetnih radnika.

Capture

Traže bolje uslove rada i veće zarade

Siromaštvo zaposlenih u javnom sektoru Britanije poprima sve ozbiljnije razmere, a samo je Portugalija u gorem položaju od nje u odnosu na druge razvijene zemlje zapadne Evrope.

 

Trenutno u Srbiji

Da se crni dani spremaju i za zaposlene u Srbiji, posebno javnog sektora i preduzeća u restruktuiranju – nema boljeg svedočanstva od najave smanjenja zarada od 10 odsto i izmena radnog zakonodavstva, ali i drugih pratećih sistemskih zakona za koje vlast kaže da su reformski.

Pored zakona o stečaju, privatizaciji i radu, u Srbiji se do kraja godine očekuje i izmena Zakona o policiji, a da li će se njime ograničiti i pravo na štrajk radnika u plavom – ostaje da se vidi.

U međuvremenu, štrajk je najavljen od strane zaposlenih u prosveti.

Branislav Pavlović

Branislav Pavlović, odluka 15 avgusta

Sindikati prosvetnih radnika spremaju štrajk za 1. septembar kao upozorenje vladi povodom najavljenog smanjenja zarada zaposlenima u javnom sektoru za 10 odsto.

Štrajkački odbor sva četiri reprezentativna sindikata prosvetara počeo je pripreme, a konačna odluka o načinu izražavanja nezadovoljstva biće doneta oko 15. avgusta, izjavio je nedavno za dnevni list “Danas” Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije.

U očekivanju septembarskog štrajka prosvetnih radnika, u Srbiji je trenutno na destine protesta i štrajkova dnevno, mahom preduzeća u restruktuiranju.

Rešenje za njih se krije u predloženim izmenama zakona o radu ,stečaju i privatizaciji,  a prve rezultate tih  zakona i šta znači “fleksiblno otpuštanje radnika”, osetiće nakon usvajanja izmenjenog Zakona o radu.

 

Veza između Britanije i Srbije

Ako se uzme u obzir da je vladajuća koalicija u Srbiji  predvođena Srpskom naprednom strankom, partijom desnog centra i čiji je lider ujedno i premijer, radništvo Srbije ne može da očekuje ništa bolje od radnika u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Capture

Nedavni sastanak premijera Vučića i Blera u Vladi Srbije

Posebno to da premijer Aleksandar Vučić često ume da  citira državnike poput Maragaret Tačer, nekadašnje konzervativne premijerke, koja je zbog svog nepopuštajućeg stava prozvana “gvozdenom damom”.

Vladino angažovanje stranih savetnika poput Tonija Blera koji je nedavno na kratko posetio Srbiju, nakon čega je predstavljen kao premijerov savetnik, još više ukazuje da će Srbija pratiti  britanski model industrijskih odnosa.

 

Dok političari međusobno sarađuju, sindikati u Srbiji se razgrađuju

Sve sindikalne centrale u glas uzvikuju da su protiv novog Predloga zakona o radu, preti se protestima i štrajkovima,  ali na delu su međusobno posvađani i razjedinjeni u više kolona.

Capture

Čanak i Orbović, tumači Zakona o radu

Umesto da Predlog zakona o radu bude dostupan svima, da svi sindikati i javnost učestvuju u njegovom analiziranju, on se, kao nekada, poput Svetog pisma čuva u tajnosti i daleko od očiju običnog puka.

Šta onda možemo o tome da pomislimo, osim – da su možda u pravu – kad misle da su samo oni najpametni, najmerodavniji i najovlašćeniji da nam tumače buduće odredbe zakona koji će se primenjivati nad svima nama.

U svakom slučaju, ubrzo će se videti –  ko je stao i ostao uz radnike, a ko je ušao u antiradnički front i sindikalnu petu kolonu.

Info redakcija USS Sloga

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*