Home » OBAVEŠTENJA » VLADA ISPUNJAVA KREMANSKO PROROČANSTVO: SVI SRBI POD JEDNU ŠLJIVU
Места за све!

VLADA ISPUNJAVA KREMANSKO PROROČANSTVO: SVI SRBI POD JEDNU ŠLJIVU

Beograd, 8. Jul 2014. – Još jedan udarac na građane Srbije. Pooštravanjem uslova za odlazak u penziju i izjednačavanjem starosne granice žena i muškaraca na 65 godina, Srbija će se naći  na rubu demografske katastrofe uz sve  prateće simptome biološkog izumiranja. Najavom izmena Zakona o  PIO Vlada Srbije nam  sadi  šljivu pod koju ćemo se do kraja veka svi okupiti.

Ključ rešenja sadašnjeg disbalansa između broja zaposlenih i broja penzionera leži isključivo u podizanju proizvodnje, zapošljavanju  i otvaranju novih radnih mesta, kao i poboljšanju uslova svakodnevnog života i podizanju kvaliteta zdravstvenih usluga, a nikako u dodatnom pooštravanju uslova za odlazak u penziju koje od nas zahtevaju međunardne institucije poput  MMF-a.

Prema predlogu izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), koje je Ministarstvo rada I zapošljavanja  objavilo na svom sajtu,  uslovi za odlazak u penziju žena i muškaraca bi do 2032. godine  trebalo da izjednače.

Prošle godine, na Međunarodni dan starih, Brankica Janković,  tadašnji državni sekretar Ministarstva rada  rekla je Agenciji Tanjug da se, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija nalazi u poodmakloj fazi demografskog starenja, jer je prema popisu iz 2011. godine, od 7.186.862 građanina Srbije, starijih od 65 godina bilo 1.177.766.

Ona je kazala da se položaj starih nikako ne može nazvati dobrim i povoljnim, jer je među najstarijom poulacijom najviše siromašnih, što je problem na kome treba da se radi u narednom periodu.

Još gori je bio  izveštaj  Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, po kome stari čine 16,8 odsto stanovništva i da je Srbija sa prosečnom starošću stanovnika od 41,6 godina, jedna je od najstarijih zemalja i to ne samo u evropskim, već i u svetskim okvirima.

Procenat osoba starijih od 65 godina će do 2030. godine  iznositi najmanje 22 odsto, što je skoro svaki peti stanovnik, navodi Batut i kaže da je svaka druga osoba starija od 65 godina bila na bolničkom lečenju zbog bolesti srca i krvnih sudova, a zbog malignih bolesti ili sa dijagnozom bolesti koštano-mišićnog sistema i vezivnog tkiva, na bolničkom lečenju našla se svaka treća osoba starija od 65 godina.

Sa starenjem, kako je navedeno, raste i rizik od demencije, a tokom prošle godine u bolnici je završilo 1. 401 stara osoba sa dijagnozom demencije.

Ukupno je 19.617 starih osoba hospitalozovano od posledica povreda i trovanja, a glaukom kao drugi najčešći uzrok slepila bio je uzrok hospitalizacije kod 1.358 osoba.

A prema procenama demografa  ukoliko ubuduće bude umiralo za 30 odsto više ljudi nego što se rađa, već 2032. godine biće nas za čitav milion manje nego danas, odnosno samo oko 6,5 miliona. Ako se ovaj strašni trend nastavi, za 25 godina svaki četvrti stanovnik Srbije biće stariji od 65 godina!

Posle ovih alarmantnih procena, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku izradilo je Nacrt strategije za podsticaj rađanja.

Vladin predlog za ohrabrenje mladih parova predviđao je: ukidanje PDV-a za hranu, odeću, obuću i opremu za decu do tri godine, brže i lakše zapošljavanje mladih, posebno žena, i sprečavanje njihove diskriminacije.

Šta se sve dogodilo u međuvremenu i otkuda ideja za promenu kursa, ali i lošu procenu reforme PIO, tražićemo u pitanjima od Vlade, jer ako se ovaj Predlog izmena zakona  usvoji i počne sa njegovom primenom, do kraja 21. veka ispuniće se i Kremansko proročanstvo o sudbini Srpske nacije.

A  već od 2032. godine slobodno možemo početi sa prebrojavanjem  i traženjem  hladovine ispod šljive koju simbolično Vlada Srbije namerava da zasadi 1. janura sledeće godine kada bi trebalo da počne i primena izmenjenog  zakona o PIO.

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*