Home » OBAVEŠTENJA » Protiv poskupljenja struje

Protiv poskupljenja struje

Beograd, 7. jula 2014. godine – Granski sindikat industrije Udruženih sindikata Srbije “Sloga” najoštrije se protivi najavi poskupljenja struje i istovremno upozorava da bi se bilo kakvim poskupljem već ogoljen standard građana srozao do te mere da bi život u Srbiji postao nesnošljiv, a država doživela ekonomski haos.

strujaPoskupljenjem struje za bilo koji procenat u ovom trenutku, stvorili bi se i tržišni  uslovi za druga poskupljenja, a uz najavljeno smanjenje septembarskih zarada zaposlenima u javnom sektoru  i penzionerima do kraja godine za 10 odsto, nastao bi pravi ekonomski haos, stampedo cena osnovnih životnih namirnica i pad standarda građana za više od 50 odsto.

Kao ozbiljna sindikalna organizacija svesni smo šta znači tržišna cena struje, da njena današnja cena nije ekonomsko održiva i da je EPS preživeo velike štete tokom nedavnih poplava, posebno u kopovima uglja.

Međutim, znamo, takođe, da je prizvodnja struje u vlasništvu države i njenih građana i da je Vlada obavezna da cenu struje drži pod kontrolom.

Ovim, za nas pomalo bestidnim zahtevom za poskupljenjem struje u dva navrata, od najpre 30 , a onda i još 20 odsto, i to uz kako kažu podršku Ministarstva finansija, budi sumnju u spekulativni karakter zahteva i da se tu pre radi o pritisku nekog lobija da se EPS što pre proda nekoj od stranih kompanija.

Ovaj zahtev za poskupljenjem je školski primer da država nikako ne sme da proda svoj energetski potencijal nekoj od stranih kompanija, jer bi one one formiranjem tržišne  cene nastavile da slomaju ekonomsku moć države i nastavile sa siromašenjem naroda.

Cenu struje i cenu osnovnih životnih namirnica Vlada mora da drži pod kontrolom, ali i da se posle ovoga ozbiljno upita – koji je to lobi u EPS-u i Ministarstvu finansija pokrenuo zahtev za poskupljenjem i sa kojom namerom?!

Predsednik Granskog sindikata industrije USS “Sloga”

Miodrag Šormaz

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*