Home » OBAVEŠTENJA » IMPERATIV VLADE MORA BITI BORBA PROTIV SIROMAŠTVA
Уместо обећаног стварања нових радних места, позитивне економске климе и бриге за сваког човека, настављено је са производњом сиромаштва

IMPERATIV VLADE MORA BITI BORBA PROTIV SIROMAŠTVA

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ povodom 17.oktobra, Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, zahtevaju od Vlade Srbije da u svojim ekonomskim merama,  kao sedmu tačku,  uvrste i odlučnu nacionalnu akciju, formiraju telo ili agenciju koja će raditi na pomoći otpuštenim radnicima i najsiromašnijim građanima. Borba protiv siromaštva u Srbiji  mora postati imperativ države i društva na čijem je čelu premijer koji se deklariše kao čovek socijalne pravde.

Siromaštvo je ozbiljno državno i društveno pitanje da bi pred njim zatvarali oči ili da bi se to pitanje  guralo u drugi plan. Ono uništava živote i duh naroda, to je okidač i generator svih društvenih problema, od nasilja u porodici do velikog broja suicida i visoke stopa kriminala.

Vlada Srbije je, kako kaže, donala plan mera za ekonomski oporavak zemlje, ali nijednom rečju u ekspozeu ministra finansija i premijera  nismo čuli kako će i na koji način Vlada pomoći porodice onih koji su ostali, koji će ostati bez posla, kao i one koji danas u Srbiji žive ispod donje granice siromaštva.

Ono šta je još zabrinjavajuće je da nismo videli ni primetili da se iko od nosioca krupnog kapitala u Srbiji ponudio za neke konkretne mere pomoći državi i najsiromašnijem sloju građana. Činjenica da se na srpskim sajmovima odmah po otvaranju rasprodaju najskupoceniji automobili i plovila koja koštaju po nekoliko stotina hiljada evra ili čak miliona, govore da novca ima. Stoga, ne verujemo da je baš sve njih pogodila kriza.

Ovde se ne radi o zavisti i kritici, ovde se radi o razumevanju šta donosi  siromaštvo i koje su posledice socijalne degradacije najsiromašnijih. Siromaštvo nije samo stvar nedovoljnih novčanih sredstava za život, niti se ono može otkloniti dobrotvornim akcijama  ili šemama preraspodele bogatstva, ali za početak, u uslovima ekstremne krize, nezaposlenosti i mogućeg gubitka posla, samoodricanje onih koji imaju mora biti vidljivo, i to bi za početak bio sasvim dovoljan korak koji pokazuje da idemo u pozitivnom pravcu.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ će 17.oktobra, na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva doneti odluku o pripremi ulične akcije „Poručite Vladi šta treba da radi“, kojom će skrenuti pažnju na pogubnu odluku podizanja donje stope PDV-a za najosnovnije životne namirnice i ukazati na konstantan pad vrednosti potrošačke korpe!

U Beogradu, 16.10.2013. godine

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*