Home » OBAVEŠTENJA » DA LI JE RESTART POTREBAN I UNUTAR SAME VLADE

DA LI JE RESTART POTREBAN I UNUTAR SAME VLADE

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ nakon današnje konferencije „Restart“, u organizaciji Ministarstva ekonomije, na kojoj su i sami prisustvovali, održali su kraću radnu analizu i daju sledeće saopštenje za javnost.

– Naša ocena je da će mere koje je ministar Radulović danas predložio biti teško ostvarive, jer je očigledno da i u samoj Vladi ne postoji odlučnost i saglasnost da se one valjano i na pravi način donesu i sprovedu uz opšti kosenzus svih učesnika u procesu. Takvu sumnju ispoljavamo zato što na samoj konferenciji, osim ministra Radulovića,  nije bio nijedan drugi ministar, ili sam premijer, što nas zabrinjava da ipak unutar same Vlade i njenih ministarstava postoje određeni problemi o  kojima se ovih dana spekuliše u javnosti.

Činjenica je da ovako brzo donošenje seta zakona može biti problematično i da ono u budućnosti može proizvesti kontraefekte i razne nedoumice koje će ići na štetu radnika ali i samih poslodavaca, što zapravo nikome u ovom trenutku nije cilj.

USS Sloga se slažu da se neki od zakona moraju menjati, da je jedan deo mera zaista neophodan, ali i dalje stojimo pri stavu da se za takvu korenitu i šok terapiju mora izdvojiti izvesno vreme, gde bi se uz opšti konenzus i uz najširu javnu raspravu donela valjana rešenja. Izmenu zakona posmatramo kao  budućnost ekonomskog oporavka srpske privrede i stvaranje državnog i društvenog ambijenta u kome bi pored poslodavca  i radnik bio zadovoljan adaekvatnom naknadom za svoj rad.

Udruženi sindikati Srbije Sloga će podržati napore da se konačno sastave i prezentuju tačni podaci firmi i njihove imovinske karte koje mnogi  direktori kriju, kako bi se sprečio odlazak novca iz budžeta na preduzeća koja se ne mogu restruktuirati ili pokrenuti njihova proizvodnja,  a samim tim onemogućili i napori za stvaranje održivih radnih mesta.

U Beogradu, 18.10.2013. godine

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*