Home » SLOGA U JAVNOSTI » BORBA PROTIV KORUPCIJE: Vučić upoznat sa pljačkama u Kliničkom centru i ništa ne preduzima

BORBA PROTIV KORUPCIJE: Vučić upoznat sa pljačkama u Kliničkom centru i ništa ne preduzima

Direktor Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić je za šest meseci napravio dug u poslovanju veći od milijardu dinara, a pod njegovom upravom za tri meseca izgubio se trag 40 miliona dinara iz sredstava KCS-a. Ovo za „Srbin info” tvrdi Živorad Mrkić, predsednik Novog sindikata Kliničkog centra Srbije i Predsednik USS „Sloga“ – Novi sindikat zdravstva Srbije.

– Rukovodstvo KCS radi na sledeći način: prate situaciju i čim nestane neki lek odmah reaguju sa zahtevom da se taj medikament hitno nabavi jer su ugroženi ljudski životi. S obzirom na to da su u pitanju veoma kratki vremenski rokovi, izbegava se Zakon o javnim nabavkama. Tenderi se raspisuju, ali kasno kada su rezerve lekova, materijala na izdisaju – tvrdi za naš sajt Mrkić. – Kako bi se izbegla veštačka nestašica, zaobilazi se zakon i ide na revers, a za takvu kupovinu ne mora se uzeti ponuda od najjeftinijeg ponuđača.

Lažne optužbe

U nekim dnevnim listovima su izašli lažni tekstovi u kojima Miljko Rastić tvrdi da su sindikati opljačkali Klinički centar za 6,3 miliona evra od 2005. godine do danas, podseća naš sagovornik.
– Radi se o tome da se neko uplašio zbog mahinacija koje je on sam počinio pa na ovaj način pokušava da se odbrani. 
Novi sindikat Kliničkog centra Srbije nije uzeo jedan dinar od Kliničkog centra Srbije. Na račun našeg Sindikata uprava nije uplatila jedan dinar, a kamoli stotine hiljada evra. 
Primamo plate u Kliničkom centru Srbije, kako je uređeno Zakonom i Pojedinačnim kolektivnim ugovorom za KCS. 
I ništa više – kategoričan je Mrkić.

To nije kraj. Miljko Ristić kad je postao direktor nije nasledio praznu kasu. Na računu na kom se prikupljaju pare van fonda bilo je pozitivno stanje. To je stanje čistih deviznih sredstva gde mi imamo informaciju koju je postpisao financijski direktor KCS  na dan 01. 11. 2012. godine i to predao Ristiću kada je postao direktor.

Uvidom u dokumentaciju 1. novembra na deviznom računu KCS je na osnovu različitih usluga u devizama bilo i to – 1.165.223 evra, 745.588 dolara, 20.936 britanskih funti i 33.754 švajcarskih franaka. Međutim, na sindikalne upite da nam se kaže gde je taj novac još nismo dobili nikakav odgobvor – kao da tog novca nikada nije ni bilo!

Da li ste se nekome obratili po ovom pitanju?

– Potpresednika vlade Srbije, Aleksandra Vučića, koga lično poznajem, o svemu ovome obavestio sam telefonskim putem. Bio je zgranut, pa mi je zakazao sastanak na koji nije došao jer je morao da se sastane sa nekim ambasadorom. Imao sam sastanak sa činovnikom iz Vučićevog kabineta koji je preuzeo svu dokumentaciju. Rezultat toga je da je direktor KCS u medijima bez i jednog dokumenta napao sindikate da su pokrali KC Srbije.

Mi smo protiv KC pokrenuli više postupaka. Štrajk koji je bio u KCS bio je štrajk upozorenja pa se nastavio štrajkom gladi. Jedan od najvažnijih razloga štrajaka je to što u KC postoji oko 1.000 zaposlenih na određeno vreme. Problem je što polovina njih radi 6, 7 ili 8 godina. Ali mi to ne dopuštamo jer zakon kaže da rad na određeno vreme ne može da traje više od godinu dana. Umesto da ih primi u stalni radni odnos, Miljko Ristić zapošljava 219 ljudi sa strane.

Takođe, zabeležili smo i neusklađenost u iznosima pod stavkom ishrana pacijenata: tokom januara potrošeno je 470.154 dinara, da bi, kako se “finansijska rupa” u papirima povećala, pod stavkom ishrana za februar stajalo da je utrošeno 1.937.089 dinara.

Kako ocenjujete trenutno stanje zdravstva i da li Vam se čini da je ljudima sad u Srbiji teže da se leči nego u vreme sankcija?

– Mi smo u to vreme bili na početku problema kroz koje smo prolazili kao država, nacija i društvo, ali su postojali motivi, snaga i stručni kadrovi da se kroz te probleme …..

Poročitaj više na srbin.info… /link/

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*