Home » OBAVEŠTENJA » ŽELJKO VESELINOVIĆ O RADNICIMA I NJIHOVIM PRAVIMA U EMISIJI “BEZ CENZURE“

ŽELJKO VESELINOVIĆ O RADNICIMA I NJIHOVIM PRAVIMA U EMISIJI “BEZ CENZURE“

Novi Zakon o radu je nešto što će dokrajčiti radnike Srbije, a priče o lakšem otpuštanju radi boljeg zapošljavanja su samo magla i idu u korist poslodavaca. Radnici su i danas u polurobovskom položaju, a novim zakonom će se to samo zakonski ozvaničiti.

Hvataj

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ gostujući u emisiji „Bez cenzure“ na TV Panonija upozorio je da mere nove vlade u vidu agresivnih štednji, otpuštanju i smanjenju zarada zaposlenih u javnom sektoru neće doneti vidljive rezultate, već samo nastavak siromašenja najveće populacije naroda koja treba da bude nosioc tih reformi.

Veselinović je ukazao da Srbija nije više u mogućnosti da se bavi krupnim industrijskim projektima i da ima fabrike kao nekad, ali da može da se bavi malim i srednjim preduzećima, porodičnim biznisom i zaštitom svojih sopstvenih resursa.

On je ocenio da je potrebno subvencionisati domaće firme, malu privredu i poljoprivredu u kojima postoji šansa i da treba poodsticati poljoprivrednu proizvodnju domaćom mehanizacijom koja bi bila obezbeđena kreditom ili otplatom kroz proizvode.

Srbija nesme da se oslanja samo na strana ulaganja, već i na sopstvene snage, jer je to jedan od načina kako bi mogla da se ekonomski digne na noge, rekao je on.

Kada je u pitanju novi Zakon o radu, on je ocenio da se od zakona ne može očekivati ništa dobro i nije optimista da će on biti dobar za radnike. Zakon će samo dokrajčiti radnike, jer su oni i danas u polurobovskom položaju, a taj položaj će se njegovim usvajanjem samo zakonski i ozvaničiti“, posebno što je Vlada donela odluku u tehičkom mandatu da sa nekim sindikatima uradi nacrt novog zakona koji bi se usvojio do kraja juna.

Ukoliko se to radi na taj način i tom brzinom on će biti na štetu radnika, upozorio je Veselinović.

On je tokom emisije ukazao i na teško socijalno stanje zaposlenih u Srbiji, odnosno da radnik sa svojom platom sve teže može da podmiruje svoje osnovne obaveze, od nabavke hrane do drugih obaveza prema državi.

Na pitanje da li veruje da se penzije neće smanjivati, Veselinović je rekao da ne veruje, jer je mnogo toga do sada obećavano a nije ispunjeno i da to neće biti odluka naših političara već MMF-a. Smanjenje plata se već sprovodi, mnogi štrajkovi su u toku, a nakon toga će i penzioneri doći na red.

Bolne reforme su one reforme koje uvek idu na teret najsiromašnijih, po leđima radnika, penzionera, studenata i nezaposlenih. Narod je na neki svoj način bio sam sebi dželat i izabrao one koji će te mere sprovoditi, rekao je on.

Na pitanje da li sindikat ima neke predloge reformi koje bi zemlju izvele iz krize, a da ne budu bolne, Veselinović je ukazao da se mora podići privredna aktivnost kroz veći stepen zaštite domaće proizvodnje i zakonom obavezne nabavke svih neophodnih proizvoda od domaćih proizvođača.

Time bi mnoga sadašnja preduzeća u restruktuiranju bila spašena i radnici zadržali posao, rekao je on.

Opširnije o preduzećima u restruktuiranju, sudbini radnika, reformi PIO i podizanju starosne granice za penziju, saradnji sindikata sa Demokratskom strankom i budućim sindikalnim aktivnostima „Sloge“ možete pogledati u nastavku video priloga pomenute emisije.

Video

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*