Home » OBAVEŠTENJA » Zbog pandemije postale žrtve najbrutalnije radne eksploatacije

Zbog pandemije postale žrtve najbrutalnije radne eksploatacije

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” pozivaju Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Vladu Srbije da odmah pokrenu akciju vraćanja svih srpskih državljana iz Slovačke na privremenom radu koji to žele, i koji su zbog globalne pandemije COVID-19 ostali zarobljeni u toj zemlji, postali žrtve najbrutalnije radne eksploatacije, bez mogućnosti za povratak u Srbiju jer su granice zatvorene. Tom prilikom ostavljeni su podaci i telefonski broj sindikatu za kontakt osobe koja je ovo tvrdila. 

Ujedno, pozivamo Ambasadu Slovačke da se uključi u ovaj problem i svojim uticajem pomogne u razrešavanju i kažnjavanju svih onih koji u njihovoj zemlji, u srcu Evrope, od naših državljana prave robove.

Poslednjih dana, našem sindikatu su se javile srpske radnice iz slovačkog grada Nitra, vidno potrešene i koje tvrde da se drugi mesec zaredom ucenjuju od Agencije Motiv, koja ih je sada uposlila da rade za 40 euro centi po radnom času, noću, na poslovima pakovanja šrafovske robe za firmu WURT.

One kažu da su im nakon proglašenja pandemije u toj zemlji raskinuli ugovore o radu, gde su ugovorom imale pet evra po radnom času, i da ih sada iz agencije ucenjuju egzistencijom preživljavanja i pretnjom izbacivanja iz smeštaja u kome su bile od septembra 2019. godine do raskida ugovora.

Radnice tvrde da su kontaktirale ambasadu Srbije u Slovačkoj i objasnile problem, međutim, nakon toga im se više niko iz Ambasade nije javio zbog navedenog problema, jer kako su im iz predhodno rekli, njima one nisu jedine i da u Slovačkoj ima 3000 ljudi čije firme takođe ne rade, i koje neće raditi do 23.avgusta 2020. godine.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” smatraju da je Srbija kao demokratska, suverena i pravna država dužna da pomogne svim svojih građanima u nevolji, uz podsećanje da su srpski radnici u Slovačkoj, ali i oni u drugim zemljama otišli iz Srbije na privremeni rad zbog bede,siromaštva i nedostatka posla.

Informativna služba

 

 

 

…..

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*