Home » OBAVEŠTENJA » ZAŠTO SU PROBLEMI OTPUŠTANJA U MUPU I ZAKONA O POLICIJI PROBLEMI SVIH NAS?

ZAŠTO SU PROBLEMI OTPUŠTANJA U MUPU I ZAKONA O POLICIJI PROBLEMI SVIH NAS?

Beograd, 28. januar 2016.- Već smo odavno konstatovali da je odsustvo solidarnosti jedan od najvećih problema u odbrani naših radničkih prava. „Branše“ redom padaju- jedna po jedna, i jedino što je sasvim izvesno je da ni jedna neće ostati pošteđena. Tako smo prethodnih nekoliko nedelja svedoci velike borbe koju vode neki sindikati policije ( a, kao i obično, u tome prednjači naš – Sindikat policije Sloga) za odbranu prava radnika MUP-a, ali istovremeno i odsustva empatije svih ostalih za te njihove probleme.

Uz dokazan opšti nedostatak solidarnosti za pripadnike drugih profesija, koji nam je izgleda tradicionalan, u slučaju policije on je još i pojačan kod onih koji pojam policije pre svega vezuje za neprijatna sećanja iz prošlosti sa raznih protesta na kojima je policija bila na strani onih protiv kojih se protestvovalo, i ne retko, koristila moć s kojom raspolaže.

Bez udubljivanja reklo bi se čak da je ta nezainteresovanost ostalih očekivana, pa čak i normalna. Ali, ako se malo udubimo u tu problematiku možemo vrlo lako zaključiti sledeće:

– racionalizacija broja zaposlenih u MUPU sprovodi se po, najblaže rečeno, mutnoj proceduri! Ne postoje jasno definisani kriterijumi na osnovu kojih se neko proglašava viškom.

– nema osnovnog akta – sistematizacije radnih mesta kojom se proglašavanje nekoga viškom pokriva, a veliki broj zaposlenih je racionalizaciju dočekalo sa nedavno uručenim rešenjima o raspoređivanju na nepostojeća radna mesta.

– ne mali broj radnika MUPa je na ta mesta raspoređen bez ikakvog obrazloženja, bez i jedne mrlje u karijeri i bez ikakvog dokazivog razloga.

-istovremeno sa najavljenim otpuštanjima izražava se i problem nedovoljnog broja policajaca, i sprovodi ubrzano „kursiranje“ kadrova koji će se uskoro zaposliti u MUP-u.

– policijski sindikati stalno ukazuju na drastično kršenje zakona i procedura od ministra i ministarstva, a kao odgovor na to im se ne uzvraća argumentovano, već kroz različite vrste pritisaka i mobinga nad predstavnicima sindikata (o čemu se očigledno radi najočiglednije na primeru predsednika PS Sloga Žebeljana.)

I onda, da se vratim na pitanje iz naslova – da li sve ovo treba da interesuje i nas ostale koji u MUP ne radimo? Naravno da treba! Jer, iz iznetog se može zaključiti sledeće:

– nepoštovanje jasnih procedura i nepostojanje jasno utvrđenih kriterijuma otpuštanja radnika MUP mogu vrlo lako dovesti do obračuna sa nepodobnima iz razloga kojui se nigde ne spominju. Na primer, sa politički nepodobnima. Sa onima koji su godinama unazad ukazivali na nedostatke i nepravilnosti u radu i poštovanju procedura, pa sve do onih koji su raskrinkavali spregu pojedinih radnika MUP sa kriminalcima.

– nepoštovanje institucionalnog rešavanja problema može dovesti do zloupotrebe položaja od onih koji MUPom neposredno upravljaju. Ministra, na primer, il Vlade!

– smena „nepodobnih“ i njihova zamena kadrovima sa kurseva na koje se šlju partijski podobni može dugoročno gledano da bude deo plana za pretvaranje MUP-a u stranačku vojsku.

– novi Zakon o policiji ostavlja toliko mesta za zloupotrebe položaja rukovodećeg policijskog kadra kada je reč o otpuštanju „nepodobnih“ da se bukvalno može prepričati i parafrazirati u – mogu da te otpustim kako god hoću, samo ako ne igraš kako JA sviram!

Ako i trunka ovih sumnji ima osnova, onda bi trebalo svi ozbiljno da se zabrinemo i zainteresujemo za ovu temu. Jer, takva policija neće biti garant naše i sigurnosti naše dece, već instrument u rukama vladajuće garniture, ma koja ona bila. Da li i dalje mislite da problemi radnika MUP nemaju nikakve veze sa nama?

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*