Home » ОБАВЕШТЕЊА » Закон о раду није донео очекиване резултате
Закон о раду није донео очекиване резултате

Закон о раду није донео очекиване резултате

Београд, 14. мај 2015. – Председништво Удружених синдиката Србије „Слога“ на седници Председништва извршило је анализу досадашњих ефеката Закона о раду (ЗОР) узимајући укупне параметре и стање у оним предузећима где има чланство, али и на основу тренутног стања у Републици.

Констатовано је да Закон о раду није донео очекиване резултате са којима се Влада водила приликом лобирања јавности, посебно дела да ће он уз максималну заштиту запослених повећати упошљавање и број страних инвестиција што је и видљиво.

Све је више запошљавање на одређено, уз такозвани пробни рад и непријављивање радника, а очекују се и већа отпуштања у предузећима у реструктуирању и у фази њихове завршне приватизације, као и у сектору под бригом државе услед све већих притисака из међународних финансијских лобија, ММФ-а и Светске банке.

У великом броју предузећа у којима је од раније развијен социјални дијалог послодавци нису ни инсистирали на директној примени новог ЗОР-а, већ су обновили раније колективне уговоре, уз минимална усаглашавања са новим, док је код оних послодаваца код којих ни раније није поштован закон нити права радника, он послужио као одличан алиби за наставак легализације неометаног кршења права запослених.

У бројним приватним и државним предузећима је настављена пракса нередовне исплате зарада и уплате за ПИО и здравствено осигурање. Такође, закон није донео повећање зарада у приватном сектору, што доказује и чињеница да се све више зарада исплаћује у оквиру минималца са ценом радног часа мањом од једног евра.

Решења којим је рекламирана „брига о запосленима“ у ставки о омогућавању радницима да преко обрачунског платног листића изврше директну наплату заосталих зарада показала се неефикасним, јер се најчешће испоставило да је рачун са којег би то наплатили у блокади, а послодавац несметано послује преко неког другог рачуна. Скоро годину дана од могућности примене овог решења још увек нема информација да је неко од радника на овај начин наплатио зараду.

Посебно је забрињавајућа чињеница да запослени којима са крше права по основу рада све мање имају поверења у институције државе које би требало да их штите, већ се све више њих обраћа молбама Александру Вучићу као премијеру и председнику Владе као једином и свемогућем спасиоцу, заборављајући притом да је држава спровођењем закона у обавези да штити њихова права.

Због свега ће Слога  почетком јуна месеца у Београду организовати прву панел расправу о ефектима Закона о раду, на којој ће се уз конкретне примере кршења права запослених и укључивање јавног дискурса извршити детаљнија анализа, након чега ће о резултатима обавестити и све релевантне међународне организације које се баве правима света рада.

За сада, једина корист из целе приче око Закона о раду, његове примене и самим ефектима се може свести у оквире увиђања јавности, а пре свега радника у Србији – коме се убудуће и у сличним питањима, може веровати?

Информативна служба

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

One comment

  1. Ma jok bre.Upropastise nas sa najgorim zakonima.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top