Home » OBAVEŠTENJA » Zakon o radu ne štiti vojnog obveznika
Zakon o radu ne štiti vojnog obveznika

Zakon o radu ne štiti vojnog obveznika

Beograd, 05.06.2017. – 

Najava Ministarstva odbrane Srbije da će vojni obveznici rezervnog sastava tokom juna i jula biti pozivani na vojne vežbe, za radnike koji su zaposleni kod privatnog poslodavca i koji se budu pozivali na višednevne vežbe može predstavljati ozbiljan problem.

Udruženim sindikatima Srbije “Sloga” se javio veći broj zaposlenih u privatnom sektoru koji su zabrinuti da će angažovanjem na vojnim vežbama moći da ostanu bez posla, a odnosi se na one radnike koji rade po ugovoru i na privremeno – povremenim poslovima preko agencija.

Oni se konkretno boje da će ih tokom petnaestodnevne vojne vežbe poslodavci zameniti drugim radnicima, neophodnim za normalno funkcionisanje njihove proizvodnje, te da će u budućnosti kod produženja ugovora gledati da ne zapošljavaju rezerviste, kako ne bi prilikom njihovog angažovanja imali problema sa sopstvenim biznisom i jurili neophodne zamene.

Sloga smatra da je njihova bojazan potpuno opravdana i traži od države i resornog Ministarstva da ozbiljno uzmu u razmatranje ovaj problem, budući da smo svi svedoci da Zakon o radu ne štiti radnika i njegov položaj na adekvatan način, kao i da je Inspekcija rada nemoćna, budući da je pravo svakog poslodavca da zaposli koga on hoće.

Zato, umesto pretnji drakonskim kaznama za one koji se ne odazovu vojnoj vežbi, pozivamo državu da ima razumevanja za ovaj problem, jer bi žrtve ponovo bili oni koji su tokom 90-ih već ispaštali, kao i oni koji su dobrovoljno prijavili i služili vojni rok.

Informativna služba

 

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top