Home » OBAVEŠTENJA » Ugrožena i radna i sindikalna prava

Ugrožena i radna i sindikalna prava

Gornji Milanovac, 05.06.2017. –

Član Glavnog odbora “Sloge“, Milenko Nikolić, učestvovao je u radu skupa „Radna prava – Novi pristup javnog zagovaranja“ u organizaciji Užičkog centra za ljudska prava i demokratiju.

Na skupu održanom na Tari se, uz metode prezentacija, rada u grupama i diskusiji – razgovaralo o stanju radnih prava u Srbiji iz ugla sindikata i baze, kao i o pristupu i načinu javnog zagovaranja zasnovanim na ljudskim pravima.

Milenko Nikolić je tokom rada u raspravi više puta ukazivao na ugrožeost sindikalnih prava u Srbiji, posebno radnika koji rade na određeno vreme kod privatnih poslodavaca.

– Izražen je rad na crno i rad preko agencija. Nema zapošljavanja na neodređeno vreme, a u . privredi su zarade jako niske i nema većih pomaka na bolje, kaže Nikolić

Član Glavnog odbora “Sloge“ je ukazao da saradnje sa drugim sindikatima i njihovim organizacijama gotovo nema, posebno sa Savezom samostalnih sindikata Srbije koji po automatizmu učlanjavanja imaju većinu članstva u gotovo svi preduzećima i veoma dobro „sarađuju“ sa svim poslodavcima na terenu.

Kada je reč o Socijalno – ekonomskom savetu na nivou opštine Gornji Milanovac, Nikolić je istakao da se od 2001. godine ništa nije promenilo, jer ne postoji dobra volja Udruženja poslodavaca, Samostalnog sindikata i lokalne samouprave da se tome ozbiljno pristupi.

Informativna služba

 


.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*