Home » OBAVEŠTENJA » Zakon o radu mešavina papazjanije i klin čorbe

Zakon o radu mešavina papazjanije i klin čorbe

Beograd, 5. jul 2014.godine – Kombinacija čorbe papazjanije i klin čorbe je prava slika i prilika našeg Zakona o radu koji će ovih dana protrčati kroz Skupštinu. Popovima kapitala meso, robovima kapitala, odnosno radnicima – klin!

CaptureUpravo je ovako, na jedan slikovit način Predlog novog zakona o radu opisao naš poznati sociolog Srećko Mihajlović iz Centra za razvoj sidikalizma, na nedavno održanoj  javnoj raspravi o novom Zakonu o radu koju su organizovali Udruženi sindikati Srbije “Sloga”, u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Mihajlović se na početku upitao da li uopšte ima ozbiljnog smisla razgovarati o zakonu koji pre liči na “razgovor gluvih i na razgovor čoveka sa samim sobom”.

On je rekao da zakon prate mnoge budalaštine. Od načina na koji se on brani i propagira od strane političara, navodeći četiri primera gde čovek normalne i zdrave pameti ne može da poveruje u takvu priču.

Od toga da novi zakon vodi ka smanjenju nezaposlenosti i ka većem zapošljavanju, do toga da će on doprineti smanjenju sive ekonomije , privući investicije i da njegovu izmenu od nas traži Evropa.

Mihajlović je ocenio da sve ono šta se dešava oko predloga zakona u poslednjih godinu dana liči na papazjaniju, poznatiju kao popova čorba, u kojoj ima svačega po malo, svega zbrkanog i nabacanog i da je to slika i prilika zakona koji će ovih dana protrčati kroz skupštinu.

“Kombinacijom papazjanije i siromašnije klin čorbe, kapitalistima će pripasti meso, a radnicima klin”, pojasnio  je on.

Mihajlović je naglasio da mi stalno govorimo o nekom predlogu zakona, a ne znamo o kome, i istovremeno upitao “ da li je to normalno? “.

On je ocenio, ali i upozorio da sve to ima svoju svrhu, pre svega da simulira dijalog i da nas pripreme na našto što nas čeka njegovim usvajanjem.

On je upitao  i zašto nikome od ministara ne pada na pamet da govori o socijalnim implikacijama zakona i koje su to njegove posledice po zaposlene, nezaposlene, po porodicu i natalitet.

“Država se ne bavi ozbiljnim istraživanjima o porastu obolelih koji rade duže od osam sati, obolelima od srčanih mana, depresije i dijabetisa, a još su poraznije izjave da ih nema i da one tek treba da slede”, ocenio je Mihajlović.

Govoreći o izjavama pojedinih ministara da će država da “prelomi” ukoliko ne bude dogovora između nje, poslodavaca i sindikata, Mihajlović se upitao  –  ko je u ovoj državi gazda, ko tu prelama i ko koga tu lomi, i ko u Srbiji može da kaže: država to sam ja!

Priredila: Informativna služba USS “Sloga”

POGLEDAJTE VIDEO PRILOG

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*