Home » OBAVEŠTENJA » Zakon o radu kao “Pantelijin testament” iz Maratonaca
Zakon o radu kao “Pantelijin testament” iz Maratonaca

Zakon o radu kao “Pantelijin testament” iz Maratonaca

Beograd, 3 jul 2014.godine – Očigledno je da se rad predstavnika vlade, tzv. reprezentativnih sindikata i poslodavaca u radnoj grupi na zakonu o radu pretvorio u nacionalnu tragikomediju koja sve više podseća na čitanje “Pantelijinog testamenta” iz Martonaca, u kome se unapred zna koliki će deo društvenog i državnog kapitala  biti ostavljen radnicima koji su ga i stvarali sopstvenom mukom.

Capture

„A koliki je moj deo? Ovoliki…
Ako si gluv nisi glup!?“

Izbegavanjem organizovanja javne rasprave o izmenama zakona o radu ne krši se samo demokratska procedura već vlast pokazuje nespremnost da se suoči sa kritikama da on nije dobar.

Najavom ministarke državne uprave Kori Udovički da neće biti javne rasprave o zakonu o radu jer je o njemu postignuta saglasnost kroz izbore nije tačna. /link/

Građani jesu glasali za reforme, protiv sistemske pljačke i za bolji život, ali nikako i za to da se novi zakon stavi u funkciju isključivo krupnog kapitala i na svoju štetu.

Predstavnici Vlade su očigledno zaboravili da je rad na Predlogu izmena zakona o radu suspendovan uoči izbora i da je poslednjeg dana januara formirana potpuno nova radna grupa koja je imala zadatak da donese potpuno novi predlog zakona koji bi nakon javne rasprave bio i usvojen.

Jasnije, ministar Ljajić je tada poručio da je to početak novog socijalnog dijaloga koji će rezultirati donošenjem zakona koji će imati veliku podršku svih socijalnih partnera i naglasio da nema političke i opšte stabilnosti bez dogovora svih društvenih faktora, a to su i sindikati i poslodavci.

Capture

Iz početka u početak!

Pet meseci kasnije tvrdi se da je zakon o radu izglasan na izborima, dok sa druge strane sindikati koji su učestvovali u radu radne grupe tvrde da više ne znaju o kom i čijem predlogu danas razgovaraju i pregovaraju.

Očigledno je da se rad predstavnika vlade, tzv. reprezentativnih sindikata i poslodavaca u radnoj grupi na zakonu o radu pretvorio u nacionalnu tragikomediju koja sve više podseća na čitanje “Pantelijinog testamenta” iz Martonaca, u kome se unapred zna koliki će deo društvenog i državnog kapitala  biti ostavljen radnicima koji su ga i stvarali sopstvenom mukom.

Informativna služba USS Sloga

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top