Home » OBAVEŠTENJA » Za nasilje odgovorna država i političari

Za nasilje odgovorna država i političari

Beograd, 4. jul 2016. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ izražavaju duboku zabrinutost zbog činjenice da je razumevanje za problem narastajućeg nasilja u Srbiji na veoma niskom nivou i smatraju da je potreban sveobuhvatan konsenzus čitavog društva i javnosti u pritisaku na državu i njene institucije kako bi se iskorenio svaki oblika nasilja, budući da je sistem vrednosti u državi ozbiljno narušen.

Uzrok eskalacije nasilja i svih tragičnih događaja koji potresaju Srbiju leži u osnovi loše ekonomske situacije, pljačkaškog tranzicionog preobražaja, sve izraženijeg siromaštva građana, povratka nacionalističke retorike i nedostatka perspektive i vere da će Srbija konačno postati pravno i ekonomski uređena država.

Za stanje u kojem se danas nalazimo direktnu odgovornost snosi država i političari, budući da je u njihovim rukama zakonodavna i izvršna vlast, kao i upravljanje institucijama koje se sve više pokazuju nemoćnim da zaštite svoje građane, osim u slučajevima kada je nečiji ili njihov lični interes u pitanju.

Posebno zabrinjava sve češća upotreba nacionalističke retorike iz 90-tih, gotovo svih političara sa nekadašnjih Jugoslovenskih prostora, i to uvek kada nemaju odgovore na sve izraženije pitanje zašto većina njihovih građana jako loše živi.

Upravo ta retorika obeshrabruje one koji i dalje čuvaju oružje doneto sa ratišta da ga vrate, ne shvatajući da im je najveće zlo tu, na dohvat ruke, duboko uvučeno kao kancer urušenog sistema vrednosti u društvu i da svaki povod, čak i nečiji bezazlen pogled može biti njegov okidač.

Ekonomsko, psihičko, porodično, političko i svako drugo nasilje u ozbiljnim demokratskim državama se tretira kao korov koji treba uništiti jer razara sistem, međutim, u Srbiji se ono gaji, pa čak i javno promoviše kroz rijaliti programe za široke narodne mase kao oblik života koji je prihvatljiv.

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*