Home » OBAVEŠTENJA » Za nasilje odgovorna država i političari
Za nasilje odgovorna država i političari

Za nasilje odgovorna država i političari

Beograd, 4. jul 2016. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ izražavaju duboku zabrinutost zbog činjenice da je razumevanje za problem narastajućeg nasilja u Srbiji na veoma niskom nivou i smatraju da je potreban sveobuhvatan konsenzus čitavog društva i javnosti u pritisaku na državu i njene institucije kako bi se iskorenio svaki oblika nasilja, budući da je sistem vrednosti u državi ozbiljno narušen.

Uzrok eskalacije nasilja i svih tragičnih događaja koji potresaju Srbiju leži u osnovi loše ekonomske situacije, pljačkaškog tranzicionog preobražaja, sve izraženijeg siromaštva građana, povratka nacionalističke retorike i nedostatka perspektive i vere da će Srbija konačno postati pravno i ekonomski uređena država.

Za stanje u kojem se danas nalazimo direktnu odgovornost snosi država i političari, budući da je u njihovim rukama zakonodavna i izvršna vlast, kao i upravljanje institucijama koje se sve više pokazuju nemoćnim da zaštite svoje građane, osim u slučajevima kada je nečiji ili njihov lični interes u pitanju.

Posebno zabrinjava sve češća upotreba nacionalističke retorike iz 90-tih, gotovo svih političara sa nekadašnjih Jugoslovenskih prostora, i to uvek kada nemaju odgovore na sve izraženije pitanje zašto većina njihovih građana jako loše živi.

Upravo ta retorika obeshrabruje one koji i dalje čuvaju oružje doneto sa ratišta da ga vrate, ne shvatajući da im je najveće zlo tu, na dohvat ruke, duboko uvučeno kao kancer urušenog sistema vrednosti u društvu i da svaki povod, čak i nečiji bezazlen pogled može biti njegov okidač.

Ekonomsko, psihičko, porodično, političko i svako drugo nasilje u ozbiljnim demokratskim državama se tretira kao korov koji treba uništiti jer razara sistem, međutim, u Srbiji se ono gaji, pa čak i javno promoviše kroz rijaliti programe za široke narodne mase kao oblik života koji je prihvatljiv.

Informativna služba

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top