Home » OBAVEŠTENJA » Vlast ugrožava ljudska prava u Srbiji

Vlast ugrožava ljudska prava u Srbiji

Ove godine Međunarodni dan ljudskih prava – 10. decembar ostaće u Srbiji upamćen po vrlo neprijatnim događajima i nehumanim postupanjem sa Vijetnamskim i Kineskim radnicima angažovnim na izgradnji fabrike guma u Zrenjaninu, ali i po prebijanju i privođenju ekoloških aktivista, pretnjama novinarima koji ukazuju na korupciju, montiranim otkazima sindikalnim aktivistima, otpuštanjima samohranih majki i udovica i gušenjem svakog aktivizma u vezi sa ljudskim pravima.

Vlast ugrožava ljudska prava u Srbiji nezakonitim istupanjima na čelu sa predsednikom države i premijerkom i ide ka potpunoj okupaciji države i njene zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, donoseći samovoljno ishitrene i oktroisane zakone na štetu građana i u korist svojih tajkuna.

Umesto javnog dijaloga vlast zamenom teza i sarkazmom napada sve one koji su digli glas u cilju odbrane ljudskih prava i proglašava ih narodnim neprijateljima, da rade protiv sopstvene države, što je opasno, van svake pameti, odnosno racionalnosti.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga”, kao progresivna sindikalna organizacija koja se bavi zaštitom radnih i socijalnih prava, koji su sastavni deo korpusa ljudskih prava ovim putem na ovaj dan želi da se zahvali svim pojedincima i organizacijama koji vrlo hrabro ukazuju na probleme i istrajavaju u neviđenom pritisku, provlačenju kroz “medijsko blato, hapšenju i prebijanju od strane dela policijskog režimskog aparata i stranačkih falangi režima.

Ujedno, ohrabruje nas činjenica što će se na sednici Evropskog parlamenta, u četvrtak 16. decembra, naći i Rezolucija o „prisilnom radu“ u Linglongu i protestima koji se u Srbiji održavaju zbog usvajanja zakona o eksproprijaciji i referendumu.

Takođe, podsećamo da su Udruženi sindikati Srbije “Sloga” 10.decembra 2013. godine kao deo “Srpskog sindikalnog fronta” organizovali protest u Beogradu zbog izmena zakona o radu koji se sada dokazao da je izmenjen isključivo u korist krupnog kapitala i tajkunskog lobija.

Ove godine, kako smo ranije najavili, Sloga je pokrenula inicijativu za usvajanje novog Zakona o radu, uz pomoć Centra za dostojanstven rad i Olof Palme centra u Srbiji, a prva tribina i njegovo javno predstavljanje biće održano u petak, 17. decembra u Kragujevcu, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Informativna služba

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content