Home » OBAVEŠTENJA » VLAST NA PRVI MAJ UDARILA NA SINDIKAT

VLAST NA PRVI MAJ UDARILA NA SINDIKAT

Beograd, 1. maj 2014. – Udruženi sindikati Srbije “Sloga” poručuju SNS da oni jesu sindikat i to će ostati uprkos nečijim nastojanjima da se sindikati “disciplinuju” i stave u funkciju političkih partija.

I ovoga puta, umesto argumenata iz Vlade, pojedinci iz SNS nastoje da kroz svoja stranačka saopštenja, čista sindikalna i radnička pitanja prebace na stranački teren, što nije dobro, jer se time otvoreno preti svakome ko drugačije misli u odnosu na njih.

Vlada i sindikati sarađuju kroz socijalni dijalog, ali su i prirodni protivnici, a političke partije su nešto sasvim drugo, te se stoga otvoreno pitamo, da li je SNS portparol Vlade  kada umesto nje polemiše sa sindikatima.

Ono šta treba više da brine je napad političke partije na jedan sindikat, ali i  otvoreno pitanje – šta sledeće posle ovoga možemo da očekujemo?

———————————————————————————

 

Predhodno saopštenje SNS

SNS: Šta rade i kada rade sindikati „Sloga“ i njihove kolege iz DS

BEOGRAD – Srpska napredna stranka (SNS) zapitala je danas sindikat „Sloga“ zašto im smeta ako neko radi na praznik, kao i pitanjem kada oni i njihove partijske kolege iz DS rade i šta rade.

U saopštenju SNS, regaujući na tvrdnje „Sloge“ da vlada zasedanjem na Prvi maj pokazuje da joj nije stalo do socijalnog dijaloga, ocenjuje da „Sloga“ nije sindikalna organizacija već politički privezak Demokratske stranke (DS) sa kojom su izašli na izbore 16. marta.

SNS je u saopštenju podsetio da je predsednik njihove stranke i aktuelni premijer Aleksandar Vučić radio danas, na Prvi maj, radio je i na Uskrs, kao i svaki drugi dan.

„Ako im toliko smeta što neko radi, pitamo ih koliko im smeta kada neko ne radi? SNS pita kada oni, i njihove partijske kolege iz DS-a, rade, i šta rade?“, navedeno je u saopštenju SNS.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ objavili su prethodno na svom sajtu da time što zaseda baš na Prvi maj, Međunarodni praznik rada, Vlada „pokazuje da joj nije stalo do fer-plej odnosa i budućeg socijalnog dijaloga, upravo u trenutku kada se od sindikata očekuje podrška i saradnja u izmenama sistemskih zakona, posebno Zakona o radu“.

———————————————————————————

Saoptenje USS Sloga koje je izazvalo polemiku

Udruženi sindikati Srbije “Sloga”: Vlada Srbije otvoreno protiv sveta rada

Vlada Srbije je odlukom da zaseda baš na Prvi maj, međunarodni praznik rada, unapred pokazala da joj nije stalo do fer-plej odnosa i budućeg socijalnog dijaloga, upravo u trenutku kada se od sindikata očekuje podrška i saranja u izmenama sistemskih zakona, posebno Zakona o radu.

Verujemo da ovakav slučaj nije viđen nigde u Evropi, a opravdanja za takvu odluku nema, jer se sve njoj važne odluke, pa i izmena radnog vremena zaposlenih u javnoj službi mogla doneti već drugog ili trećeg maja.

Posebno smo začuđeni odlukom da će održavanje današnje sednice vlade podržati i predstavnici partija levice, jer bi oni trebalo da znaju šta je Prvi maj i šta on predstavlja za svakog radnog čoveka.

Moramo da naglasimo da Prvi maj nije “komunistički” praznik, to je praznik međunarodnog karaktera i simbol radnog čoveka oličenog u tri osmice, humane tekovine odgovornog društva, ugrađenog u osam sati rada, osam sati odmora i osam sati sna.

Ovako, bojimo se da je jedini motiv slanje poruke radnicima i sindikatima da njih nema u budućim planovima vlade, koja se sudeći prema potezima koje čini, jasno stavila u ruke isključivo krupnog kapitala i budućeg tretiranja čoveka kao potrošne i lako zamenjile robe na tržištu rada.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” su otkazali ranije najavljen performans “Više od igre” iz poznatih razloga i danas će u 10 časova položiti venac na spomenik Dimitriju Tucoviću osnivaču organizovanog radničkog pokreta u Srbiji i velikom borcu za radnička prava.

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

5 comments

  1. Milica Vulovic

    Sramota je sta radi SNS,ali nicija nije do zore gorela pa nece ni njihova.

  2. Ovo je stvarno strasno.Pa zar nije sramno da vlada odlucuje u ime radnika i to bas za 1.maj.Sta su time zeleli da postignu.Sramota je sta rade.Udaraju na sindikat.Sto nisu udarili na Samostalni i Nezavisnost.Nece naravno jer su ih kupili kao i svaka vlada pre njih.

  3. Gospodo kada je moj pokojni deda pedesetih godina zalivao bastu na prvi maj i zbog toga proveo 14 dana u pritvoru,a domacinstvo je prezivljavalo od prodaje povrca,dali je 1 maj tada bio i komunisticki a ne samo medjunarodni praznik rada?Molim vas da mi odgovorite!

  4. Horor sta nam rade.Strava i uzas od naprednih radikala koji nista drugo i ne umeju osim da pljuju svakoga ko im se suprotstavi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content