Home » OBAVEŠTENJA » SLOGA: VLADA SRBIJE OTVORENO PROTIV SVETA RADA

SLOGA: VLADA SRBIJE OTVORENO PROTIV SVETA RADA

Beograd, 1. maj 2014. – Vlada Srbije je odlukom da zaseda baš na Prvi maj, međunarodni praznik rada, unaped pokazala da joj nije stalo do fer-plej odnosa i budućeg socijalnog dijaloga, upravo u trenutku kada se od sindikata očekuje podrška i saradnja u izmenama sistemskih zakona, posebno Zakona o radu.

Verujemo da ovakav slučaj nije viđen nigde u Evropi, a opravdanja za takvu odluku nema, jer se sve njoj važne odluke, pa i izmena radnog vremena zaposlenih u javnoj službi mogla doneti već drugog ili trećeg maja.

Posebno smo zaćuđeni odlukom da će održavanje današnje sednice vlade podržati i predstavnici partija levice, jer bi oni trebalo da znaju šta je Prvi maj i šta on predstavlja za svakog radnog čoveka.

Moramo da naglasimo da Prvi maj nije “komunistički” praznik, to je praznik međunarodnog karaktera i simbol radnog čoveka oličenog u tri osmice, humane tekovine odgovornog društva, ugrađenog u osam sati rada, osam sati odmora i osam sati sna.

Ovako, bojimo se da je jedini motiv slanje poruke radnicima i sindikatima da njih nema u budućim planovima vlade, koja se sudeći prema potezima koje čini, jasno stavila u ruke isključivo krupnog kapitala i budućeg tretiranja čoveka kao potrošne i lako zamenjile robe na tržištu rada.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” su otkazali ranije najavljen performans “Više od igre” iz poznatih razloga i danas će u 10 časova položiti venac na spomenik Dimitriju Tucoviću osnivaču organizovanog radničkog pokreta u Srbiji i velikom borcu za radnička prava.

INFORMATIVNA SLUŽBA

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content