Home » OBAVEŠTENjA » Viši sud osporio rešenje MUP o premeštaju
Viši sud osporio rešenje MUP o premeštaju

Viši sud osporio rešenje MUP o premeštaju

Beograd, 13. februar 2016- Policijski službenik-uzbunjivač Dragan Žebeljan predsednik Sindikata policije Sloga, podneo je  zahtev Višem sudu u Beogradu za određivanje privremene mere odlaganja pravnog dejstva rešenja o raspoređivanju na radno mesto „Samostalni poslovi analize rizika“ na osnovu Zakona o zaštiti uzbunjivača. Žebeljan je uz pomoć saveta pravnika antikorupcijskog portala Pištaljke na sudu zastupao  samog sebe  i uspeo je da dokaže pokušaj odmazde poslodavca nad njim.

1

Dragan Žebeljan predsednik Sindikata policije Sloga

Pored kolege Marinkovića, Žebeljan je jedan je od malobrojnih policijskih službenika u Srbiji koji je dobio privremenu meru kojom ga je Viši sud u Beogradu zaštitio od odmazde tokom planirane „racionalizacije“ u MUP-u koja je iskorištena za obračun sa policajcima uzbunjivačima i sindikalnim aktivistima. On se našao u grupi od oko 1500 policajaca koji su kao „prekobrojni“ premešteni sa svojih radnih mesta na mesto analize rizika koje je ukinuto izmenom sistematizacije.

Sporna rešenja koja su podeljena pre mesec dana ne sadrže nikakve kriterijume po kojima je selekcija izvršena i na osnovu kojih je određeno da baš za te policajce više nema mesta u MUP-u. Apsurd je da su u većini slučajeva policajce-uzbunjivače i sindikalne aktiviste iz manjih sindikata na „spisak za odstrel“ stavljali upravo njihovi nadređeni zbog kojih su policajci i izvršili uzbunjivanje i koje su prijavili za neke nezakonite radnje.

Žebeljan je jedan od njih. On je tokom svog sindikalnog rada, od 2011. godine bio je izložen (i još uvek je) zlostavljanju na radu. On je poslodavcu je u više navrata na sastancima ili pismenim putem ukazivao na nezakonite radnje, kršenje ljudskih prava, nepravilnosti i sl.

Poslednji pokušaj odmazde pokušan je premeštanjem na faktički nepostojeće radno mesto koje policajci zovu „analiza rizika“. Žebeljanu je, kao i ostalima sa ovoga spiska „analize ritika“, ponuđeno da se izjasni da li sa novog radnog mesta na kome faktički ne radi hoće da ode sporazumnim raskidom radnog odnosa ili kao tehnološki višak, jer je radno mesto ukinuto novom sistematizacijom, dok se raskid radnog odnosa planira za 1. mart.

Žebeljan je zbog ove odmazde tražio da Viši sud odredi privremenu meru kojom bi se sporno rešenje odložilo dok se ne završi radni spor. Viši sud u Beogradu (sudija Jelena Stojilković) usvojio je ovaj zahtev, reagujući izuzetno brzo te je Rešenjem naložilo Ministarstvu unutrašnjih poslova da Dragana Žebeljana vrati na staro radno mesto.

Podršku i pravne savete u vezi ovog slučaja nesebično je pružio pravni tim antikorupcijskog portala Pištaljke koji zastupa još nekoliko kolega policajaca-uzbunjivača. Sindikat policije Sloga zahvaljuje se na pomoći koju je Pištaljka pružila Žebeljanu i želji da pomogne svim policajcima-uzbunjivačima koji trpe odmazdu i štetne posledice od poslodavca.

Sindikat policije Sloga

resenje-visi-sud

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top