Home » OBAVEŠTENJA » Viši sud osporio još jedno rešenje o premeštaju MUPa

Viši sud osporio još jedno rešenje o premeštaju MUPa

Beograd, 25. mart.2016. – Viši sud u Beogradu doneo je još jednu privremenu meru u korist našeg člana Lepomira Bakića, odlaganje pravnog dejstva rešenja o raspoređivanju na radno mesto „poslovi analize rizika“ na osnovu Zakona o zaštiti uzbunjivača.

Viši policijski inspektor Lepomir Bakić, državni reprezentativac u bodi bildingu i vicešapion sveta, obratio se Sindikatu policije Sloga čiji je član u vezi pružanja pravne pomoći s obzirom da je od strane poslodavca premešten na imaginarno radno mesto „poslovi analize rizika“. Smatrajući da se radi o odmazdi poslodavca prema Bakiću, jer je svojevremeno izvršio unutrašnje i spoljašnje uzbunjivanje prema Zakonu o zaštiti uzbunjivača, sindikat je uz pomoć antikorupcijskog portala „Pištaljka“ sačinio Zahtev za određivanje privremene mere, odlaganja pravnog dejstva  Rešenja o raspoređivanju u MUP i uputio ga Višem sudu na razmatranje.

Bakić je u svojstvu sindikalnog aktiviste 10.07.2014. godine izvršio unutrašnje uzbunjivanje na sastanku sa predstavnicima MUP, Državnim sekretarom Miroslavom Miličkovićem i zamenicom šefa Kabineta ministra Dijanom Hrkalović gde je izneo stav da je narušen sistem bezbednosti u Upravi za obezbeđenje MUP kao i na nesposobnost i fizičku nespremnost i neobučenost pripadnika Uprave za obezbeđenje koji obezbeđuju visoke zvaničnike Republike Srbije i objekte. Bakić je u to vreme obavljao poslove instruktora i na osnovu ličnog zapažanja i rada i ocenjivanja zaposlenih zasnovao je svoj stav koji je izneo državnom sekretaru. Poslodavac na tu informaciju nije reagovao niti je preduzimao ikakve mere i radnje. U dopisu upućenom ministru Nebojši Stefanoviću, Bakić je izneo problem  o fizičkoj, zdravstvenoj i taktičkoj nesposobnosti pratilaca i pripadnika UZO. Svoj stav zasnovao je na činjenici da je neposredno učestvovao u testiranju pratilaca i proveravanju njihove fizičke spremnosti.

Ceneći sve navode i materijalne dokaze koje je Bakić izneo sudu, sudija Višeg suda Vesna Sekulić odredila je rešenjem privremenu meru odlaganja pravnog dejstva rešenja MUPa Republike Srbije i naložila MUP da Bakića vrati na radno mesto „instruktor za obuku u rukovanju vatrenim oružjem i gađanjem“ u Upravi za obezbeđenje ličnosti i objekata.

Državno pravobranilaštvo je svojim podneskom predložilo sudu da odbije predlog Bakića uz obrazloženje da se radi o zloupotrebi institucije uzbunjivanja i izbunjivača i da se radnje opisane u referatu tužbe mogu okarakterisati kao radnje lične propagande. Postupajuća sudija Sekulović ovaj argument pravobranilaštva nije prihvatila.

Lepomir Bakić, biografija:

Završio je Srednju školu unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici od 2001. do 2005., zatim Kriminalističko policijsku akademiju u Zemunu od 2006. do 2010., zaposlen od februara meseca 2011. godine u Upravi za obezbeđenje na mestu instruktor za fizičku obuku sa zvanjem viši policijski inspektor. Član je reprezentacije Srbije u bodibildingu i fitnesu (10 godina), kao i aktivni sportista, takmičar i šampion.
Najznačajniji rezultati: Višestruki šampion Srbije, prvak Balkana, vicešampion sveta (2011),  jedini Srbin koji je nosilac srebrne medalje sa kupa “Arnold Švarceneger” i svetski šampion i mister univerzum 2013. i Evropski šampion 2014. Osvajač je mnogih nacionalnih i internacionalnih priznanja u oblasti sporta, proglašen sa za najboljeg sportistu Kriminalističko-policijske akademije (2010), organizator je i  predavač na nekoliko seminara na teritoriji bivše Jugoslavije u oblasti pravilnog treninga, zdrave ishrane i sporta, licencirani je trener španske Akademije za sport IFBB.

Rešenje Višeg suda možete preuzeti OVDE.

 

Sindikat policije Sloga

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content