Home » OBAVEŠTENJA » Veselinović u poseti Leoni-ju

Veselinović u poseti Leoni-ju

Prokuplje, 24. avgust 2016. – Predsednik Udruženih sindikata Srbije Željko Veselinović posetio je u ponedeljak, 22. avgusta 2016. godine fabriku automobilskih kablova Leoni u Prokuplju.

Veselinović je najpre održao sastanak sa povereništvom Sloge u Leoni-ju, predsednikom Danielom Paunovićem i potpredsednicom Jelenom Lazić i informisao se o trenutnom stanju u tom sindikatu i stanju radničkih prava u toj nemačkoj kompaniji koja na prostoru Srbije posluje od 2009. godine.

Nakon sastanka održan je sastanak i sa novim generalnim direktorom Leoni-ja Clemensom Sachsom i njegovim saradnicima, izvršnim direktorom Anom Pešić i direktorom pravnih poslova Aleksandrom Andrićem.

3

Clemens Sachs, Ana Pešić, Aleksandar Andrić

Oni su ih upoznali sa radom te kompanije i budućim planovima za otvaranje dodatnih noviih radnih mesta  u Nišu, kao i da se trenutno dograđuju proizvodni pogoni u Prokuplju i Malošistu za prijem novih radnika.

Novi direktor Leoni-ja Clemens Sachs, koji je pre Srbije radio u Maroku i Rusiji, istakao je važnost socijalnog dijaloga sa sindikatima i radnicima koji su za njih socijalni partneri i važna karika u kompletnom procesu proizvodnje.

Veselinović je takav stav novog direktora pozdravio i ujedno upoznao da se Sloga kao sindikat generalno protivi neoliberalnoj ekonomskoj politici koju sprovodi Vlada Srbije, ali i da nije neprijatelj svih stranih poslodavaca, budući da je uvek spremna da podrži one strane kompanije koje u Srbiji poštuju prava radnika, a takvih kompanija ima.

2

Jelena Lazić, Željko Veselinović, Daniel Paunović

U tom smislu, zaključeno je da je saradnja poslovodstva i sindikata do sada bila dobra i korektna i da za razliku od drugih stranih kompanija u ovoj postoji dijalog i obostrano uvažavanje, što potvrđuje i zaključenje do sada dva kolektivna ugovora, između Leoni-ja sa jedne i sindikata kao predstavnika radnika sa druge strane.

Istaknuto je da će se Sloga kao sindikat uvek zalagati za veće plate i bolje uslove rada, kao i da se dijalogom uvek na obostrano zadovoljstvo prevaziđu svi problemi, za razliku od južnokorejske Jure gde sindikati ne postoje i gde se oni sistemski guše u samom njihovom osnivanju, što je veoma kompleksna tema kojom će se Sloga u narednom periodu posebno baviti.

Na samom kraju sastanka bilo je reči o nekim urgentnim stvarima koji se moraju rešiti, pa je u tom smislu dogovoreno da predstavnici sindikata Sloga u samom Leoni-ju i predstavnici menadžmenta razgovaraju i nađu rešenja koja bi bila na obostrano zadovoljstvo, a sve u korist zaposlenih.

 

Informativna služba

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*