Home » OBAVEŠTENJA » Protiv minimalca kao nametnutog rešenja
Protiv minimalca kao nametnutog rešenja

Protiv minimalca kao nametnutog rešenja

Beograd, 23. avgust 2016. – Udruženi sindikati Srbije “Sloga“ povodom jučerašnje izjave premijera Aleksandra Vučića da bi iznos budućeg minimalca mogao da bude mesečno uvećan minimalno za iznos od 1000 dinara i da bi on najsiromašnijim kategorijama mogao da predstavlja i 13 platu, smatraju lošom procenom koja je u suprotnosti sa realnošću u kojoj živimo.  

Bez ikakve namere da nekom umanjujemo njegovo zalaganje za bolji život i standard građana, imamo pravo da upozorimo da je i sadašnja minimalna zarada od 121 dinara toliko bedna i mizerna da ne pokriva ni osnovnu prehrambenu potrošačku korpu, a kamo li komunalije i ostala režijska davanja koje građani moraju da izdvajaju državi za njene usluge.

Iznos od 1000 dinara, pa čak i dve, ne bi doneo nikakvo poboljšanje standarda, posebno radnicima u privatnom sektoru koji rade za minimalac ili nešto malo više, budući da se u Srbiji već dugo stvara klima jeftine radne snage koja usled hroničnog nedostatka posla i nedovoljne zaštite državnih institucija biva ucenjena i prinuđena da radi za mali iznos plata.

Pitanje visine minimalca u Srbiji je za nas nacionalno pitanje broj jedan i mora postati predmet najšire otvorene javne rasprave, učešća svih većih sindikalnih centrala i poslodavačkih udruženja u njegovom donošenju konsenzusom, a ne nametnutim rešenjem koje nam se svaki put nudi.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga“ ne mogu podržati minimalac kao nametnuto rešenje, a oni sindikati koji to podrže treba da znaju da će prihvatanjem svakog mizernog iznosa izazvati još veću odbojnost radnika prema sindikatima i tako, da li svesno ili nesvesno, još jednom direktno stati na stranu onih čiji je interes tupljenje sindikalne oštrice, stvaranje sirotinje i države jeftine radne snage.

Informativana služba

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top