Home » OBAVEŠTENJA » Protiv minimalca kao nametnutog rešenja

Protiv minimalca kao nametnutog rešenja

Beograd, 23. avgust 2016. – Udruženi sindikati Srbije “Sloga“ povodom jučerašnje izjave premijera Aleksandra Vučića da bi iznos budućeg minimalca mogao da bude mesečno uvećan minimalno za iznos od 1000 dinara i da bi on najsiromašnijim kategorijama mogao da predstavlja i 13 platu, smatraju lošom procenom koja je u suprotnosti sa realnošću u kojoj živimo.  

Bez ikakve namere da nekom umanjujemo njegovo zalaganje za bolji život i standard građana, imamo pravo da upozorimo da je i sadašnja minimalna zarada od 121 dinara toliko bedna i mizerna da ne pokriva ni osnovnu prehrambenu potrošačku korpu, a kamo li komunalije i ostala režijska davanja koje građani moraju da izdvajaju državi za njene usluge.

Iznos od 1000 dinara, pa čak i dve, ne bi doneo nikakvo poboljšanje standarda, posebno radnicima u privatnom sektoru koji rade za minimalac ili nešto malo više, budući da se u Srbiji već dugo stvara klima jeftine radne snage koja usled hroničnog nedostatka posla i nedovoljne zaštite državnih institucija biva ucenjena i prinuđena da radi za mali iznos plata.

Pitanje visine minimalca u Srbiji je za nas nacionalno pitanje broj jedan i mora postati predmet najšire otvorene javne rasprave, učešća svih većih sindikalnih centrala i poslodavačkih udruženja u njegovom donošenju konsenzusom, a ne nametnutim rešenjem koje nam se svaki put nudi.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga“ ne mogu podržati minimalac kao nametnuto rešenje, a oni sindikati koji to podrže treba da znaju da će prihvatanjem svakog mizernog iznosa izazvati još veću odbojnost radnika prema sindikatima i tako, da li svesno ili nesvesno, još jednom direktno stati na stranu onih čiji je interes tupljenje sindikalne oštrice, stvaranje sirotinje i države jeftine radne snage.

Informativana služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*