Home » OBAVEŠTENJA » Radnici uz pomoć pravde, zakona i pritiska konačno dobili svoje plate

Radnici uz pomoć pravde, zakona i pritiska konačno dobili svoje plate

Niš, 23. avgust 2016. – Radnicima JKP Gorica Niš u poslednjih mesec i po dana isplaćeno je osam zaostalih plata i troškovi prevoza čime je završena agonija za 196 radnika ovog preduzeća koji su poslednjih godinu dana redovno dolazili na posao a za svoj rad nisu primali gotovo ništa.

Capture

Na juče održanoj konferenciji za novinare, gradonačelnik Niša Darko Bulatović, rekao je da je krajem juna rebalansom gradskog budžeta za “Goricu” preraspodeljeno 194 miliona dinara, te da su ovim sredstvima izmirene sve obaveze prema njima.

Podsećanja radi, očajni radnici sektora Novo groblje, među njima i članovi Sindikata „Sloga“, početkom maja ove godine su zbog neisplaćenih višemesečnih zarada i novca za prevoz, više puta protestvovali, traži ostavke rukovodstva, pa čak i noći provodili  na groblju u novoiskopanim rakama.

3

Kako to nije u potpunosti uradilo plodom, osim što je bivši direktor Igor Jovanić podneo ostavku, pojedini radnici su se oslonili na pravdu i tužbe koje su podneli protiv preduzeća, tako da je grad Niš na ime sudskih troškova (advokata i izvršitelja) morao da plati oko 150 miliona dinara.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da je lično vrlo razočaran što je izostalo razumevanje i podrška od radnika da ne tuže svoje preduzeće ili da tužbe povuku, budući da  se grad nalazi u teškoj finansijskoj situaciji.

Islustrujući štetu nastalu u budžetu grada kašnjenjem u isplati plata on je naveo primer radnika koji je svoje preduzeće tužio za iznos od 6 700 dinara.

Nakon okončanja sudskog postupka,računajući sve troškove, taj iznos se popeo na čak 87 000 dinara. Ovakav podatak za rukovodstvo grada bio je izuzetno zabrinjavajući i učinili smo sve da ovakve troškove zaustavimo, kazao je Bulatović.

On je naveo i da je za tih 150 miliona koje je grad na ime utuženja platio moglo da se napravi 70 ulica, pet vrtića i da se reše neki drugi problemi koji godinama opterećuju grad i građane.

Na ovaj način smo zaustavili sva dalja utuženja, ali će u narednom periodu stizati troškovi tužbi od onih koji su još u postupku izvršenja. U ovom trenutku ne bismo da izlazimo sa procenom koliko će to da bude para, ali će to biti značajna obaveza za budžet – naveo je Bulatović.

PRATIĆEMO SITUACIJU

Capture

Bratislav Ilić

Bratislav Bata Ilić, poverenik „Sloge“ za Grad Niš rekao je za naš Portal da pozdravlja odluku grada da se konačno stavi tačka na sva dugovanja radnicima i da u potpunosti razume brigu gradonačelnika za budžet, ali da i on mora da razume radnike koji su mesecima radili bez plata i dovodili sebe i svoje porodice u pozicuju da nemaju šta da jedu.

– Nadamo se da neće biti odmazde prema onima koji su sasvim legalno i zakonito tužili grad jer nisu imali šta da jedu, u suprotnom bi to bila odmazda i zastrašivanje siromašnih i gladnih, protiv čega ćemo u slučaju da do toga dođe kao sindikat dići svoj glas, upozorava Ilić.

 

Informativna služba USS „Sloga“

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content