Home » OBAVEŠTENJA » Već viđeno, i po ko zna koji put do sada – Vlada odlučuje o minimalcu

Već viđeno, i po ko zna koji put do sada – Vlada odlučuje o minimalcu

BEOGRAD, 14. septembar 2015.- Zbog takozvanog neslaganja predstavnika reprezentativnih sindikata i poslodavaca, Socijalno-ekonomski savet (SES) ni danas nije usaglasio dogovor o visini minimalne cene rada po radnom času za 2016. godinu, pa će stoga Vlada Srbije kao medijator u utorak doneti svoj stav i odluku.

Već viđeno, i po ko zna koji put do sada!

1

Učesnici Socijalno-ekonomskog saveta Srbije: LJ. Orbović,N. Atanacković i B. Čanak

Međutim, u pisanom obrazloženju jednog od sindikata koji učestvuju u radu SES-a, kojim se pravdaju, više „peru“ pred članstvom i poniženim radnicima Srbije, navode da socijalni dijalog ne funkcioniše, da ne funkcionišu ni institucije koje treba da kontrolišu sprovođenje zakonskih i drugih obaveza, te da će, računajući na podršku svih zaposlenih u ostvarivanju njihovih prava  – morati da pribegnu i drugim načinima i metodama sindikalne borbe!?

Tako, ne navodeći kojim će to metodama i merama da urade, navode da se „iskreno nadaju“ da će i “sindikati“, misleći pritom na „Slogu“, biti sposobni da u ovom času ugovore i ostvare minimalnu cenu rada od najmanje 250 dinara po radnom času, a koliko smo u poslednjem saopštenju predložili.

Tvrde da je predlog demagogija i pronalaženje razloga za blaćenje njih, „reprezentativnih sindikata“ koji učestvuju u radu SES-a, i da mi nismo u stanju da, kao što i najavljujemo – to i ostvarimo.

U jednom se apsolutno slažemo sa njima, a to je da socijalni dijalog u Srbiji ne postoji i da ne funkcionišu institucije koje treba da kontrolišu sprovođenje zakonskih i drugih obaveza.

Kada je u pitanju kako ostvariti najmanje 250 dinara po radnom času, i odgovor i rešenje su jako jednostavni.

Za početak bi reprezentativni sindikati trebalo da izađu iz Socijalno ekonomskog saveta, da obaveste Međunarodnu organizaciju rada (MOR) da je socijalni dijalog u Srbiji farsa, prekinu svaki dalji dijalog sa vladom i poslodavcima i da se započne sveobuhvatna kampanja i priprema za otpočinjanje generalnog štrajka u Srbiji, i to sa više zahteva od kojih je prvi: udvostručavanje minimalne cena rada!

Zašto generalni štrajk?

Zato što su to radnicima i obećali, još 15.07.2014. godine, kada su doneli odluku o stupanju u generalni štrajk zaposlenih na teritoriji Republike Srbije, počev od 17. jula pa sve do povlačenja iz skupštinske procedure predloženih izmena i dopuna zakona o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju.

Od tada do danas, nit je zakon povučen, niti je bilo ozbiljnije pretnje i generalnog štrajka.

Povučeni su samo radnici, ali za nos!

Dakle, rešenje postoji, nije to demagogija, i ne kritikujemo mi radi kritizerstva, već radi rešenja u kojima bi imali i našu punu podršku.

Ovako, sa učestvovanjem u radu SES-a, davanjem legitimiteta „lažnom pregovaranju i dogovaranju“, sindikati su akteri rijalitija „socijalni dijalog“, u kome su oni samo učesnici – statisti, gde se kao i u pravom rijalitiju za mišljenje uvek pita produkcija, u ovom slučaju Vlada Srbije.

A produkcija uvek može da kazni učesnika, smanjenjem i ukidanjem honorara, te mislimo da je to ono šta nekoga najviše boli!

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*