Home » SLOGA VESTI » UNOSNE SUBVENCIJE: Evo kako poslodavci ‘muvaju’ sa parama koje dobiju od države

UNOSNE SUBVENCIJE: Evo kako poslodavci ‘muvaju’ sa parama koje dobiju od države

-Priča sa subvencijama prepisana je i potpuno obesmišljena od kako je Slovačka uvela taj model pre desetak godina, ali je određivala samo 1500 evra po radniku. I kod nas je bilo tako dok Mlađan Dinkić nije rešio da taj iznos podigne u gradovima gde su bili “njegovi” na vlasti, kaže za Glas Javnosti Željko Veselinović, predsednik Udruženih Sindikata Sloga.

-Tako je Boško Ničić podigao subvenciju u Zaječaru na 3.500 evra, pa su i ostali krenuli tim primerom i prosek od hiljadu dve, podigli na neverovatne iznose. “Henkel” iz Kruševca je, prrema našim informacijama, za 100 radnika dobio 14 miliona i 400 evra, znači po 144.000 evra po čoveku koji radi na, na primer, pakovanju osveživača za toilet. Na osnovu čega se daju tolike pare, nije to haj tek tehnika? pita se naš sagovornik.

U komentaru povodom otpuštanja 19 radnika iz niške fabrike “Cumtobel” koju je svojevremeno otvorio Aleksandar Vučić, kaže da ne veruje da će se iko od njih žaliti, budući da sem sudskih troškova i zarade za period od kako su otpušteni, a vraćanja otpremnine, faktički ne dobijaju ništa. Osim pobede u sudskom sporu. Fabrika tvrdi da je zaposlila više ljudi od broja koji je dogovoren sa državom. Prema saznanjima sindikata imaju nameru da otpuste još 31 radnika i većinom iz sektora koji se bavi izvozom.

-Nemaš pravo da otpuštaš ljude za koje si dobio subvencije,  tako je počeo taj sistem pre desetak godina. Ma kakva da je kriza u pitanju o kojoj govore iz fabrike. Visina subvencije za niški “Cumtobel” je 7.500 evra, mi to saznamo preko nekih svojih obaveštenih izvora, inače se te cifre kriju, kao i sve u vezi sa subvencijama. I mnogo se muva sa njima. Uzmeš recimo radnika sa biroa sklopite ugovor na šest meseci, uzmeš subvenciju, njega proglasiš tehnološkim viškom, uzmeš novog i novu subvenciju ili još gore, na tri meseca probnog rada, plaćaš mu samo prevoz, posle tog perioda ga otpustiš jer nije zadovoljio probni, uzmeš drugog. Ovde je ljudima ponuđena otpremnina za sporazumni raskid od 150.000 dinara, oduzmite to od 7.500 evra, sa platom i doprinosima, i saznaćete koliko su inkasirali po radniku.

Zbog toga je važno, kako kažu u Sindikatu, da se u priču uključi država i da poslodavac vrati novac u budžet, ako već nije ispoštovao ugovor do kraja.

(Glas Javnosti) 16.11.2020.

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*