Home » OBAVEŠTENJA » Umesto javne debate, istrošena filozofija

Umesto javne debate, istrošena filozofija

Beograd, 17.08.2017. –

Umesto da se odazove na poziv predsednika USS „Sloga“ Željka Veselinovića na javno sučeljavanje, povodom njegovih tvrdnji na TV N1 da su sindikati produžena ruka vlasti, predsednik sindikata UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković nastavlja svoju uobičajnu istrošenu akademsko filozofsku raspravu o sindikalizmu.

U Srbiji, u kojoj je radnik takozvanom tranzicijom i uz blagoslov sindikata, među kojima je i sindikat kojeg on vodi vraćen na nivo feuda, čini se da je svaka vrsta sindikalne filozofije besmislena, istrošena, apsurdna, pa čak i ismejana.

Mi “pisanije“ kolege iz UGS-a dalje nećemo analizirati, niti komentarisati, to ostavljamo vama, budući da i dalje očekujemo demokratsku javnu debatu licem u lice, Veselinović i Stojiljković.

U nastavku prenosimo odgovor Zorana Stojiljkovića objavljen na sajtu sindikata UGS „Nezavisnost“, uz malu napomenu da mi u Slogi za razliku od njih prenosimo sve, a oni samo cenzurisano i svoje.

Za sada toliko o sindikalnoj filozofiji!

Nastaviće se…

 

Izvor: Sajt „UGS Nezavisnost, 17.08.2017. /link/

 

DIJALOG I NJEGOVE PRETPOSTAVKE

Na moje otvoreno pismo upućeno njemu, kolega Zeljko Veselinović iz Sloge odgovorio je pozivom na dijalog o svim otvorenim pitanjima. To me zaista raduje jer smo mi i ranije bili spremni da razgovaramo o svemu što može doprineti prevazilaženju sporova i jačanju pozicije sindikata.

I ja lično i svi mi u Nezavisnosti rado ćemo učestvovati u sindikalnom i širem javnom dijalogu i raspravi o pitanjima poput:

Šta su to autonomni i nezavisni sindikati a šta tek „sindikati „ kao kreacije partija i poslodavačkih struktura ?

Šta su to sindikati sa realnom, demokratski strukturiranom organizacijom na terenu a šta tek makete sa predominantnim likom vođe ?

Na kojim principima i vrednostima treba da se baziraju odnosi među sindikatima i međusindikalna saradnja ?

Do koje mere i sa kakvom pregovaračkom platformom sindikati trebaju da učestvuju i u neravnopravnom socijalnom dijalogu ako je to u interesu zaposlenih i građana Srbije ?

Kako da radnički protesti budu uspešniji i dobiju širu podršku i probude solidarnost ?

Šta je odgovor sindikata na odmakli proces globalizacije i digitalizacije i rada i društva i koje reforme moraju da pretrpe sami sindikati ako ne žele da izumru kao dinosaurusi ?

No istovremeno sa pozivom na dijalog – Željko i kolege iz Sloge se nadam se slažu sa tom ocenom, običaj je u pristojnom svetu da se pruže, javno ili interno svejedno je, dokazi za tvrdnje da je Nezavisnost kućni ljubimac vlasti a njegovo rukovodstvo na brojnim funkcijama plaćeno „više hiljada evra“

Ako to nije tačno, da li neko očekuje da budemo toliki mazohisti da i dalje vodimo dijalog sa onima koji nas neargumentovano optužuju a da ne dobijemo ako ne izvinjenje onda bar neko racionalno objašnjenje?

Na drugoj strani, ako je kolega Veselinović u pravu kakvu on onda korist očekuje od dijaloga sa preplaćenim liderom povlašćemog i poslušnog sindikata?

U svakom slučaju od neargumentovanih međusindikalnih optužbi korist mogu imati samo neprijatelji sindikata i njihovi poslušni lakeji.

Zoran Stojiljković

Predsednik UGS NEZAVISNOST

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*