Home » OBAVEŠTENJA » TEMA DANA – ZAKON O RADU

TEMA DANA – ZAKON O RADU

Novi Sad, 27. februar 2014. – Posle tri sastanka Radne grupe za izradu Nacrta zakona o radu, u kojem učestvuju predstavnici Vlade, Udruženja poslodavaca i sindikata, Saveza samostalnih sindikata i UGS Nezavisnost, sindikati su spremni na određene ustupke, ali put do konačne verzije,  usvajanja zakona i početka njegove primene neće biti jednostavan.

Od pet oblasti, ovi sindikati su za sada načelno postigli dogovor oko dve, a to su rad na određeno vreme i otpremnine. Sindikati su pristali da rad na određeno vreme traje najduže 24 meseca. Kada su u pitanju otpremnine, sindikati su se složili da se radniku kome prestaje radni odnos otpremnina plati samo za godine provedene kod tog poslodavca.

U preostale tri oblasti, uslovima u kojem poslodavac može radniku da uruči otkaz, minimalnoj ceni rada i kolektivnom ugovoru, dogovor će, kažu biti teži, a rok im je do prvog maja.

Senku na pregovore baca i činjenica da u njima učestvuju dva sindikata čija je reprezentativnost poslednji put proverena pre devet godina, kao i da ih vodi vlada u tehničkom mandatu.

Za Željka Veselinovića iz Udruženih sindikata „Sloga“ upitna je legitimnost takvog pregovaračkog procesa.

„Imamo potpunu jednu besmislicu da se u tehničkom mandatu pregovara o jednom vrlo važnom zakonu i da se čak određuju rokovi za usvajanje u Skupštini. Mi ne želimo u tome da učestvujemo zato što smatramo da je to deo jednog folklora. Smatramo da zakon treba da se vrati na početak i da mora da se radi sa novom vladom, bez obzira ko će u njoj biti, samo da bude legalna“, kaže Veselinović.

Dogovori radne grupe zato će imati nekoliko provera, prvu kada pregovori budu dobili prcizno definisanu zakonsku formu, drugu kada se konačna verzija bude našla pred poslanicima, a možda i treću, kao što to obično biva kod nezadovoljnih – na ulici, mestu gde se sve češće iskazuju stavovi.

Izvor: Radio Novi Sad, priredila Informativna služba USS Sloga

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*