Home » SLOGA VESTI » SVIĐANJE U ZALJUBLJENOST

SVIĐANJE U ZALJUBLJENOST

PIŠE: Vladimir Radosavljević, potpredsednik Sloge

Konkretan povod za pisanje o ovoj nesrećnoj i bezumnoj ljubavi je sledeći: najveći broj sindikata članova USS Sloga ovih dana vodi pregovore sa poslovodstvima svojih firmi oko potpisivanje Kolektivnih ugovora. Svi smo dužni iste da usaglasimo sa novim Zakonom o radu. Sa ONIM Zakonom o radu! Onim za koji smo upozoravali radnike da će ih dovesti u položaj robova! Onim koji je Aleksandar Vučić najavio još pre izbora.

„Sviđanje u zaljubljenost“ je alegorija koju upotrebi jedan pametan čovek opisujući besmislenost vere u demokratiju. Ja bih pre rekao da se ova „jezička doskočica“ može odnositi na svaku slepu veru. Veru bez pokrića. Jedino tako mogu da razumem i one koji podržavaju ovu Vladu. Sviđa im se da budu zaljubljeni u Aleksandra Vučića. Naravno, onima koji imaju razuma isti govori da je ljubav prema čoveku koji ih godinama laže obećavajući kule i gradove, a da pri tom ni jedno jedino od svih tih obećanja nije ispunio besmislena. Uz to, krčmi njihovu imovinu, poklanja i prodaje belosvetskim mangupima, zadužuje pod najgorim zelenaškim kamatama ne samo te, u njega zaljubljene, već i sve ostale, i decu svih zajedno.

Prvo što je uradio – potpisao je sporazum kojim deo imanja koji nije njegova dedovina, već dedovina svih tih, u njega zaljubljenih, čiji su preci za nju krv prolivali, pokloni Arnautima! Onda je doveo neke svoje holštaplere koji su obećali izgradnju čardaka ni na nebu ni na zemlji za nekoliko godina, a dotad da malo oru naše njive. Razum zaljubljenima govori i kako je besmisleno voleti nekog ko vam govori da ste lenji, da mnogo trošite a malo i loše radite, da morate mnogo više da radite a mnogo manje da zarađujete. Pri tome on sam nikada nije živeo od svog rada i druži se i okružen je sa istim takvima – ljudima koji nemaju ni dana radnog staža. Svima je poznato i da se ti ljudi lažno predstavljaju, od vajnih mastera do doktora, i svi su se bez rada obogatili u vreme dok su svi zaljubljeni, a i svi ostali, propali. Najviše ga hvale oni koji su precima i porodicama zaljubljenih dojakazani viševekovni neprijatelji, koji su im kroz celu istoriju „lomili bagrenje“, otimali zemlju i nastojali da ih porobe. Kad takvi hvale onog u kojeg ste zaljubljeni, zar vam to ništa ne govori? U kuću vam dovodi kulake nudeći vas kao jevtinu radnu snagu. Propisuje nova pravila i zakone po kojima će se ti kulaci prema vama odnositi kao prema robovima i još, da bi vas oni lakše kao robove prihvatili, pre preuzimanja vam smanjuje naknade za minimum 10%. Razumu pomaže i stomak koji zaljubljenima govori kako su već odavno gladni, ali avaj…. badava! Šta su razum i stomak za zaljubljenog? Sve on to vidi, i sve zna (nije blesav) ali LJUBAV JE TO!!! SVIĐANJE U ZALJUBLJENOST! Čovek je duševno biće, a duša vapi za tim da bude zaljubljena. Čoveku se sviđa da bude zaljubljen. Nek košta šta košta!

Konkretan povod za pisanje o ovoj nesrećnoj i bezumnoj ljubavi je sledeći: najveći broj sindikata članova USS Sloga ovih dana vodi pregovore sa poslovodstvima svojih firmi oko potpisivanje Kolektivnih ugovora. Svi smo dužni iste da usaglasimo sa novim Zakonom o radu. Sa ONIM Zakonom o radu! Onim za koji smo upozoravali radnike da će ih dovesti u položaj robova! Onim koji je Aleksandar Vučić najavio još pre izbora. Na tim izborima on je dobio apsolutnu podršku glasača. Sad ti isti radnici, koji su većinom glasali za Vučića (ne SNS, već baš Vučića), od nas, pregovarača sa poslodavcima, očekuje da budemo mađioničari i da, i pored takvog kakav je Zakona o radu, za njih izborimo što veće zarade, naknade, prava… Ne ide to tako! Niste slušali razum, ni stomak. Slušali ste srce, a toliko znate – ljubav je lepa stvar, zaljubljenost divno osećanje ali – OD LJUBAVI SE NE ŽIVI! Siguran sam da će svi naši aktivisti postići u svojim firmama maksimum mogućeg, jer se radi o istinskim borcima za radnička prava, i da će Kolektivni ugovori tamo gde SLOGA deluje biti mnogo povoljniji po položaj zaposlenih nego tamo gde nas nema. Ali, u oceni rezultata tih pregovora mora se imati u vidu sledeće – najnovijim zakonima sindikati su skoro sasvim razoružani, “ paščad su puštena a kamenje svezano“.

U toj situaciji, možemo se osloniti samo na svoj razum, iskustvo i SLOGU! To je cena koju plaćamo zbog slepe vere, zbog „sviđanja u zaljubljenost“ mnogih od nas!

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*