Home » SAOPŠTENJA » Sumnjive nabavke u JKP „Gradska čistoća“ pokrivaju tužbama

Sumnjive nabavke u JKP „Gradska čistoća“ pokrivaju tužbama

Direktor JKP „Gradska čistoća“ Beograd Marko Popadić tužio je privatno predsednika Udruženih sindikata Srbije Sloga i odbornika u skuštini Beograda Željka Veselinovića radi naknade nematerijalne štete zbog navodne povrede ugleda i časti.

Prema Popadiću, Veselinović mu je narušio čast i ugled tako što je preko društvenih mreža kritikovao javnu nabavku 50 tablet uređaja sa pripadajućim programom i futrolom po kome jedan uređaj košta 28.000 evra.

Umesto da se javnom nabavkom pozabavi Tužilašto i ispita navode, Popović u privatnoj tužbi protiv Veselinovića i sam navodi da je naložio JKP „Gradska čistoća“ da naruči i plati 50 uređaja sa futrolama i nekakvim softverom u visini od 188.883.600,00 dinara, što je znatno više od 28.000 evra za komad, jer kada se ta milionska suma podeli na 50 ispada da jedan uređaj košta čak 32.000 evra.

Na suđenju održanom prošle nedelje, Popadić je na ime povrede ugleda i časti od Veselinovića tražio 475 000 dinara ili da mu se Veselinović javno izvini preko društvenih mreža i medija, da zakupi jednu stranu nekog tiražnog dnevnog lista i uplati 300 000 dinara u humanitarne svrhe kako bi odustao od tužbe.

Žao nam je što Popadić ne shvata suštinu bavljenja javnom funkcijom koja je kao takva podložna kritikama, naročito onih koje se izjavljuju u kontekstu legitimne borbe protiv korupcije i debate u demokratskom društvu, posebno što je nabavka poverena firmi „Energosoft“ iza koje stoji Slaviša Kokeza, lice koje se u javnosti provlači da je pod istragom za teška krivična dela.

Što se tiče izvinjenja, jedino izvinjenje koje naš predsednik sindikata Željko Veselinović duguje je izvinjenje građanima Beograda i radnicima JKP „Gradska čistoća“ zato što je pogrešio u cifri, jer je tablet umesto 28.000 evra po komadu koliko je naveo koštao čak 32.000 evra, čime su direktno oštećeni građani koji očekuju kvalitetnije usluge a radnici veće plate za svoj pošten i naporan rad.

Inače, Popadić je poznat kao čovek koji je otpuštao sindikalne predstavnike koji su se usudili da kritikuju njegov rad, ali i po tome jer je kao pomoćnik direktora JKP „Zelenilo“ briljirao izjavom “Kiša natoplja stabla, lisnata masa postaje sve teža i teža i onda drveta stradaju jer su natopljena velikom količinom vodom“.

U Beogradu, 05.04.2021.g

Informativna služba

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*