Home » PRENOSIMO » Štrajk upozorenja radnika JKP „Izvor“

Štrajk upozorenja radnika JKP „Izvor“

Oko četrdeset radnika JKP „Izvor“ iz Vladimiraca organizovalo je štrajk upozorenja tražeći isplatu zaostalih zarada i pomoć lokalne samouprave da se vrate na listu indirektnih budžetskih korisika i tako stabilizuju poslovanje.

Capture

Tražimo isplatu bar pet od ukupno sedam zaostalih zarada, putne troškove i izmirenje obaveza prema PIO fondu, ali i bolju organizaciju rada-poručili su nadležnima radnici vladimiračkog komunalnog preduzeća.

Oni napominju da su, u interesu građana, smeće iznosili i bez plata, da snabdevanje vodom nisu prekidali, ali da bez pomoći osnivača ne mogu opstati.

„Ukoliko ne bude razumevanja, mi ćemo radikalizovati štrajk. Mi nemamo struju od maja meseca, nemamo ni grejanje. Ali smo pre dva dana dobili malu pomoć od predsednika opštine, sto metara kabla da dobijemo struju iz susedne zgrade“, kaže Dragan Krstić, predsednik sindikata „Izvor Sloga“ Vladimirci.

Štrajk kolega podržali su i predstavnici sindikata iz drugih opština. Ova firma je, kažu,  jedinstven primer u Srbiji, jer komunalna preduzeća uglavnom funkcionišu u sastavu lokalne samouprave ili po modelu javno-privatnog partnerstva.

„Firma je izdvojena iz lokalne samouprave i ostavljena na milost i nemilost, da se izdržava iz sopstvenih prihoda što je u Srbiji nemoguće iz prostog razloga što se cenama vode i iznošenja smeća u Srbiji čuva socijalni mir“, kaže Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

Naplata komunalnih usluga u Vladimircima je samo 29 odsto. Građani i firme „Izvoru“ trenutno duguju 30 miliona dinara. Protest radnika podržava i predsednik opštine, ali navodi da nema zakonsku osnovu da im finansijski  pomogne.

„Pomagali smo ovih godina kroz budžet, preko subvencija, pomažemo i danas, kopamo bunar u mestu Ridjake na izvorištu a prošle godine dali smo im na upravljanje i sportsko-plivački centar“, kaže Vladica Marković, predsednik opštine Vladimirci.

Ukoliko se za sedam dana situacija ne promeni, vladimirački komunalci najavljuju da će preduzeti jače mere-isključenje vode većim dužnicima, pa čak i lokalnoj samoupravi.

Izvor: RTS

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content