Home » PRENOSIMO » Šteta od prodaje Telekoma
Šteta od prodaje Telekoma

Šteta od prodaje Telekoma

Beograd, 2. mart 2015. (Beta) — Akademija inženjerskih nauka Srbije (AINS) saopštila je danas da je, na osnovu analize, zaključila da država nikako ne treba da proda Telekom, jer se radi o strateškoj kompaniji za zemlju, a ekonomske posledice prodaje biće izuzetno negativne za građana

eko-telekomIstičući da su prodaja ili privatizacija Telekoma Srbije nezakoniti, AINS ukazuje da bi to i negativno uticalo na razvoj telekomunikacione industrije u zemlji.

Prodaja Telekoma znači odlivanje velikih sredstava iz Srbije, čije će posledice biti dalje smanjenje broja radnih mesta i smanjenje plata i penzija, povećanje budžetskog i spoljno-trgovinskog deficita, upozorava AINS.

Izvesno je, ukazuje to stručno udruženje, da bi došlo do značajnog smanjenja domaće proizvodnje i uvoza inostranih informaciono-komunikacionih proizvoda i usluga, a na makroekonomskom planu do pogoršanja spoljnotrgovinskog bilansa Srbije.

Kako naglašavaju, kupovina telekomunikacionih operatora po pravilu znači velika otpuštanja, a pri prodaji telekomunikacionih operatora u regionu, tipično je otpušteno 50 odsto zaposlenih.

Telekom u matičnoj kompaniji ima 9.088 ljudi,, od toga oko 3.000 inženjera, uglavnom elektro i mašinskih, kao i 4.500 tehničara, dok u kompanijama koje poseduje u Crnoj Gori i Republici Srpskoj radi još njih 4.150.

Veliki broj inženjera i tehničara koji rade za dobavljače i podizvođače Telekoma će, takođe, gubiti poslove koje će novi vlasnik prebacivati u inostranstvo, a strani kupac može nesmetano izvlačiti novac iz Telekoma kroz inostrane podizvođače i dobavljače da bi smanjio izdatke za poreze.

(Beta)

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top