Home » OBAVEŠTENJA » Starije osobe u Srbiji eksploatiše politička elita

Starije osobe u Srbiji eksploatiše politička elita

Beograd, 01.10.2017.- Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ na Međunarodni dan starijih osoba 1. oktobar upozoravaju da se u Srbiji godinama unazad sprovodi socijalni genocid nad starijim osobama, jer većina njihovih penzija nije dovoljna za puko preživljavanje, a kamo li za normalan život zagarantovan Ustavom i Poveljom Ujedinjenih nacija koja garantuje pravo na odgovarajući životni standard.

Ono što je jako vidno i istovremeno zabrinjavajuće je da se starije osobe konstantno eksploatišu od strane političkih partija, posebno u trenutku vršenja vlasti i uoči izbornih ciklusa, jer umesto dostojanstvenog života u trećem dobu njima se od godinama stečenog kapitala vraćaju samo mrvice u vidu raznih paketa sa osnovnim životnim namirnicama, poput brašna, soli, ulja, pirinča, hemije i slično.

O takozvanim besplatnim lekarskim pregledima koji se sprovode u stranačkim prostorijama i koje se ogledaju u merenju šećera i krvnog pritiska da i ne govorimo, jer je takva vrsta „zdravstvene brige“ vrlo cinična i ponižavajuća.

To je klasična ucena, jer se kroz takav vid pomoći stariji pretvaraju samo u jeftino i stabilno biračko telo za opstanak političke elite.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ smatraju da je Srbiji hitno potrebna potpuna nova nacionalna strategija za zbrinjavanje starijih osoba, zasnovana isključivo na državnoj a ne stranačkoj pomoći socijalno ugroženim osobama, posebno žrtava tranzicije, radnika i radnica koji su čitavog svog radno sposobnog života stvarali i radili, da bi na kraju ostali bez adekvatnih primanja neophodnih za puko preživljavanje i goli život.

 

Informativna služba

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

2 comments

  1. Nek nam vrate otete penzije uz kamatu sa povecanjem. Bo im pas mater.

  2. Nek nam vratete otete penzije uz kamatu i sa povecanjem za protekle tri godine.
    .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content