Home » OBAVEŠTENJA » Srpski radnici kao robovi i zamorčići

Srpski radnici kao robovi i zamorčići

Beograd, 06.08.2019. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ protive se odluci Vlade Srbije koja je usvojila Predlog zakona o agencijskom zapošljavanju kojim se dozvoljava da svi poslodavci, sem u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, mogu da iznajmljuju sve svoje radnike preko agencije.

Pozivamo aktuelnu većinu u Narodnoj skupštini da ne glasa za taj zakon i ne staje na stranu krupnog kapitala, svetskih i domaćih tajkuna, koji radnike ovim zakonom u Srbiji posmatraju isključivo kao robove i zamorčiće, a ne neophodne partnere u stvaranju profita.

Dok u Evropskoj uniji udeo agencijskih radnika u ukupnom broju zaposlenih iznosi u proseku 1,6%, u Nemačkoj 2,2%, Srbija na mala vrata uvodi moderni robovlasnički sistem u vidu iznajmljivanja radnika preko agencija putem takozvanog “lizinga” i njihovu međusobnu „trampu“, odnosno kao razmenu dobara.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ podsećaju da se od samog Nacrta zakona protive svakoj vrsti iznajmljivanja radnika putem “lizinga” i da su Ustavnom sudu pre tri godine podneli inicijativu za ocenu ustavnosti o Agencijskom zapošljavanju.

Međutim, sud i njihove sudije se i dalje ne izjašnjavaju i tako otvoreno staju na stranu onih koji radnike najbrutalnije iskorišćavaju mimo zakona i Ustava koji bi oni kao sud trebalo da štite.

Svaka priča o tome kako će Zakon o agencijskom zapošljavanju doneti veću sigurnost radnicima i njihovo bolje sindikalno organizovanje je izlizani kliše, koji smo ostetili na svim izmenjenim zakonima, posebno aktuelnom Zakonu o radu, koji je radna prava zaposlenih u Srbiji obezvredio i pokrenuo talase socijalnog egzodusa za boljim životom u razvijene zemlje EU.

Informativna služba

 

 

 

 

.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*