Home » OBAVEŠTENJA » Zapošljavanjem na lizing država briše prava radnika
Zapošljavanjem na lizing država briše prava radnika

Zapošljavanjem na lizing država briše prava radnika

Sindikati jednoglasni u osudi Predloga zakona o agencijskom zapošljavanju koji je usvojila Vlada Srbije

Izvor: danas.rs, 08.08.2019.-

Autor: G.Vlaović.-

Predlog zakona o agencijskom zapošljavanju koji je usvojila Vlada Srbije u potpunosti favorizuje interese poslodavaca, stvara nesigurnost među radnicima koji se angažuju „na lizing“, demotiviše ih da se sindikalno organizuju, a u pojedinim segmentima je kontradiktoran, smatra stručna javnost u Srbiji.

Osnovna primedba sindikata na ovaj zakonski predlog je odredba koja predviđa da poslodavac može da u svom preduzeću ima 100 odsto zaposlenih koji su iznajmljeni „na lizing“ preko agencije pod uslovom da su u njoj angažovani za stalno.

Vlada Srbije je naime zauzela stanovište da je radnik angažovan u agenciji za stalno odnosno na neodređeno vreme „u potpunosti zaštićen“ jer ima pravo naknade zarade između dva ustupanja i otpremninu u slučaju da im agencija ne nađe angažman kod drugog poslodavca. Međutim, protivnici ovog zakonskog rešenja smatraju da je reč o nelogičnosti jer agencije za zapošljavanje svojim zaposlenima ne mogu da ponude sigurnost radnog mesta s obzirom da ih angažuju na „privremenim poslovima“.

Drugim rečima, postavlja se pitanje kako ugovor na neodređeno vreme može imati neko ko je zaposlen na privremenim poslovima. Protivnici nacrta ovog zakona smatraju i da poslodavac kod kog su upućeni na rad može da kažnjava radnike koji se bore za ostvarenja svojih prava tako što, pod izgovorom da ne ispunjavaju radne obaveze, od agencije u kojoj su stalno zaposleni traži da ih zameni drugim „poslušnijim“ radnicima.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ u potpunosti odbacuje predložena nova zakonska rešenja i smatra da su ona uperena protiv vitalnih radničkih interesa.

– Poenta je u tome da agencije koje iznajmljuju radnu snagu treba ukinuti. Sa radom treba da nastave samo one koje iznajmljuju radnu snagu za sezonske poslove. Sasvim je jasno da će radnici koji rade preko agencija i dalje biti manje plaćeni od onih koji su angažovani direktno kod poslodavca pa tako i oni koji će biti primljeni za stalno kod agencije za iznajmljivanje radne snage. Ona će biti umanjena u odnosu na njen realan iznos za onaj deo koji će ići kao provizija za agenciju koja iznajmljuje radnu snagu drugima. Jednom rečju, ide se na stvaranje robovske radne snage koja će biti uplašena za svoja radna mesta, demotivisane da se sindikalno organizuje i bori za svoja prava. Zbog toga smatramo da svi sindikati treba da se udruže i organizuju protest protiv ovakvih potpuno neprihvatljivih zakonskih rešenja.

Advokat Branko Pavlović ističe da su nova zakonska rešenja u potpunosti u korist poslodavaca i njihove težnje da ostvaruju što veći profit a apsolutno protiv interesa radnika.

– U ovakvom statusu radnici su potpuno zamenljivi. Poslodavac od agencije uvek može da traži zamenu onih radnika koji nisu po njegovoj volji. Očito je da krupni kapital koji posluje u Srbiji apsolutno ne želi da ima bilo kakvu odgovornost prema radnoj snazi koju angažuje i želi da sve vezano za bolovanja, odmore i druga radnička prava izmesti u agencije koje su njihovi faktički poslodavci. Potpuno je jasno da će tako angažovana radna snaga biti manje plaćena nego da je angažovana direktno kod poslodavca – zaključuje naš sagovornik.

Opširnije na: Zapošljavanjem na lizing država briše prava radnika

 

 

 

 

 

 

.

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top