Home » OBAVEŠTENJA » Sretna nam nova i ponižavajuća minimalna cena rada!

Sretna nam nova i ponižavajuća minimalna cena rada!

Beograd, 2. januar 2015. godine — Minimalna cena radnog sata od 1. januara, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje iznosi 121 dinar, ili približno jedan evro, i kao takva je i dalje jedna od najnižih i sigurno najbednijih u Evropi.

Capture

Socijalno-ekonomski savet

Ovakvoj ceni minimalnog rada zaposleni u Srbiji mogu zahvaliti prvenstveno Vladi Republike Srbije, njenom premijeru, ali i takozvanim reprezentativnim sindikatima, Samostalnom sindikatu i UGS Nezavisnosti, koji su članovi Socijalno-ekonomskog saveta, tela u čijoj je nadležnosti određivanje minimalne cene rada.

Vlada, poslodavci i reprezentativni sindikati godinama unazad igraju predstavu socijalnog dijaloga i tripartitnog odlučivanja, a lideri i predstavnici tih sindikata za svoje statiranje i odsustvo otpora dobijaju debele mesečne honorare i apanaže o kojima javnost nezna ništa, kao ni iznos i broj primanja.

Tokom čitave 2014. godine, minimalna cena radnog časa je bila 115 dinara i nije se menjala, a javnosti je konstantno slata poruka o navodnoj nemogućnosti usaglašavanja oko njene visine, nakon čega je Vlada Srbije samostalno, i bez gotovo ikakvog otpora ovih sindikata ( izostali protesti, štrajkovi…) donela uvećanje od svega 5,2 odsto koje se primenjuje od 1. januara ove godine.

Capture 1

Podsećanja radi, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ su više puta tokom prošle godine upozoravali na ponižavajuću minimalnu cenu rada i zahtevali da se ona podigne i poveća na 230 dinara po radnom času, smatrajući da je njena cena od 115 dinara nedovoljna ni za kupovinu jednog kilograma paradajza.

 

Kako je minimalac regulisan u Evropi

Kada je minimalac u pitanju, većina članica EU ima zakone koji to pitanje regulišu. Od 28 članica EU, čak 21 ima definisanu minimalnu zaradu po radnom času, a od 1. januara ove godine im se pridužila i Nemačka koja je imala tarifne sisteme i sporazume.

Što se tiče visine minimalne zarade po radnom satu ona je u Evropi najveća u Luksemburgu gde iznosi 11.10 evra, sledi Francuska sa 9.53, zatim Nemačka sa 8.50, dok je u Rusiji ona svega 0,64 centi u vrednosti prema američkom dolaru.

U Srbiji je minimalac na današnji dan po srednjem kursu dinara u odnosu na evro i dalje ispod, ili preciznije blizu jednog evra po radnom času!

Poređenja radi, za osam sati rada u Luksemburgu radnik će dobiti minimalac u iznosu od 88,80 eura, dok će u Srbiji za isto vreme rada dobiti svega 8 eura, ili oko 896 dinara.

Prema ovome ispada da će zaposleni u Luksemburgu koji prima minimalac za svega tri dana zaraditi čitavu mesečnu platu jednog Srbina.

Međutim, još je opasnije ako dinar nastavi svoj dalji pad,  jer će tim padati i cena rada.

Dakle, sretna nam nova i ponižavajuća minimalna cena rada!

Informativna služba USS „Sloga“

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*