Home » OBAVEŠTENJA » Sertić, ministar privrede, stečaja ili prodaje?

Sertić, ministar privrede, stečaja ili prodaje?

Stečajem 188 preduzeća, sudbina 5000 duša i njihovih porodica se mogu opisati kultnom rečenicom Sir Olivera iz Alana Forda. „Cijena? Prava sitnica!“

Beograd, 3. januar 2014. godine — Ministar privrede Željko Sertić najavio je likvidaciju i stečaj 188 preduzeća u kojima ima oko 5000 radnika. Za ministra je stečaj „samo pravna formulacija“ u kojoj očigledno nema mesta za nešto što se zove „čovek“ i pravo na rad.

Capture

Od obećanih investija, oživljavanja preduzeća i očuvanja radnih mesta slaba je vajda, a prema oceni Republičkog zavoda za statistiku (RZS) industrijska proizvodnja u 2014. godini je u poređenju sa 2013. manja za 6,5 odsto.

U najavi gašenja i likvidacije preduzeća ministar se tek šturo i bez jasnih rešenja osvrnuo na radnike koji će ostati bez posla i na ulici, istakavši da budžetom za 2015. nisu uračunati prihodi od privatizacije, što implicira da su unapred bili osuđeni na propast i kolateralnu štetu.

Bitno je, međutim, da je „ministar ekspert“ najavio da očekuje prihode od prodaje „državne srebrnine“, od Telekoma, koncesije aerodroma, i prodaje udela u još par većih državnih preduzeća.

Nakon ovakvih poteza i ekspertskog razmišljanja, sasvim je logično zapitati se: da li je Sertić ministar privrede, stečaja ili prodaje, u Vladi koja je srpsku industriju iznela na tržište, koje sve više liči na „buvljak“, na kome se roba prodaje po principu slobodne pogodbe !?

Cijena? Prava sitnica!

Informativna služba USS „Sloga“

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*