Home » OBAVEŠTENJA » Srbija svoje radnike prodaje kao belo roblje i jefinu radnu snagu

Srbija svoje radnike prodaje kao belo roblje i jefinu radnu snagu

Beograd, 12.03.2018. godine – Na predstavljanju istraživanja o uslovima rada u industriji odeće i obuće u Srbiji, koje je održano početkom ovog meseca u beogradskom Medija centru, nakon uvodnih izlaganja i rezultata istraživanja usledila je diskusija s pozvanim predstavnicima javnih i državnih institucija, sindikata i nevladinih organizacija koja se bave društvenim istraživanjima i radničkim pravima.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović u svom obraćanju je rekao da je suština problema u tome da Srbija svoje radnike prodaje kao belo roblje i jefinu radnu snagu.

On je podsetio sve prisutne da je Srbija princip subvencija radnih mesta stranim kompanijama započela još u vreme ministrovanja Mlađana Dinkića, gde se sa 1.500 evra po radnom mestu, danas došlo do toga da jednoj fabrici sijalica u Nišu država daje 53.000 evra.

Čelnik Sloge je prisutne podsetio na to da je Sloga bila jedini sindikat koji je aktivno bio uključen u problem radnika fabrike obuće u italijanskom Geoksu i da je jedini organizovao protest.

Veselinović je kazao da su se stvari u Geoksu malo popravile i to isključivo zbog protesta koji je Sloga organizovala i ukazao na ono šta je ostalo poražavajuće, a to da niko od radnika fabrike, njihove rodbine ili sugrađana nije došao na protest da im pruži podršku.

„Ne možemo mi da iz cele Srbije dovlačimo stotinu ljudi, a da iz Vranja dođe samo njih pet.

Istraživanje je finansirala nemačka fondacija Roza Luksemburg Stiftung koja ima i svoju kancelariju za jugoistočnu Evropu sa sedištem u Beogradu.

Istraživanje je nastalo u saradnji s međunarodnom platformom Clean Clothes Campaign.

U nastavku kompletan video iz dva dela koji je TV Sloga prenosila na svojoj FB društvenoj mreži.

PRVI DEO

[ae-fb-embed url=’https://www.facebook.com/joint.unionsserbianunity/videos/1599104346833697/’ width=’700′]

DRUGI DEO

[ae-fb-embed url=’https://www.facebook.com/joint.unionsserbianunity/videos/1599184373492361/’ width=’700′]

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*