Home » OBAVEŠTENJA » Gušenje sindikalnih aktivnosti u GSP „Beograd“ se nastavlja

Gušenje sindikalnih aktivnosti u GSP „Beograd“ se nastavlja

Nebojša Aleksić, predsednik sindikata „Sloga“ u GSP, premešten da čisti toalete posle negodovanja zbog posete gradonačelnika

Izvor: Danas, 15.03.2018. /link

Autor: A, Popović.-

Nebojša Aleksić, predsednik sindikata „Sloga“ u JKP GSP „Beograd“ premešten je na nižu poziciju sa zaduženjem da čisti toalete, nakon što mu je zabranjeno prisustvo poseti gradonačelnika Siniše Malog uoči izbora, zbog čega je javno negodovao.

Nebojša Aleksić objašnjava za Danas da je sa pozicije službenika u sektoru saobraćaja u pogonu „Karaburma“ prebačen na mesto pomoćnog radnika u pogonu „Sremčica“, gde obavlja poslove održavanja higijene, i to sve nakon njegovog pokušaja da u ime sindikata i radnika koje zastupa postavi gradonačelniku nekoliko pitanja.

– Potpuno je jasno da su me prebacili u pogon koji je najudaljeniji od moje kuće, na posao za koji je potrebna najniža stručna sprema kako bi me ponizili i poslali poruku kojom će zastrašiti ostale radnike – da niko ne sme da kritikuje preduzeće – naglašava Aleksić. On ističe i da je zbog ovoga podneo tužbu protiv rukovodstva GSP, ali da na skorije okončanje tog spora ne računa.

Slična je situacija i sa krivičnom prijavom koju je sindikat „Sloga“ podneo protiv direktora gradskog saobraćajnog preduzeća Željka Milkovića zbog onemogućavanja sindikalnih aktivnosti, krajem prošle godine.

– Mi smo pokrenuli krivični postupak protiv Milkovića jer je zabranio rad našem sindikatu, nije hteo da nam obezbedi prostor i sredstva za rad što bi po zakonu morao. Nije hteo da nam da odgovore ni na jedno pitanje o poslovanju preduzeća, što je takođe njegova obaveza. I predsednik udruženog sindikata „Sloga“ Željko Veselinović i ja smo pokušali na sve načine da sarađujemo sa rukovodstvom GSP, ali nema povratne informacije, prepričava nam Aleksić.

Ovakvu sudbinu doživeo je i Nebojšin kolega, Nikola Antić, predsednik sindikata SOS u GSP „Beograd“ o čemu je Danas pre već pisao. Antić je, naime, premešten na mesto vozača tramvaja, nakon što mu je na istom događaju – poseti gradonačelnika Malog u predizbornoj kampanji, onemogućeno prisustvo i postavljanje pitanja gradonačelniku. Antić je zbog ovoga pokrenu tužbu, a podneo je i prijavu inspekciji rada jer je rukovodstvo GSP, kako je naveo, pokušalo da ga natera da uzme bolovanje, a zatim su mu uručili rešenje o godišnjem odmoru, suprotno zakonu.

A najveći je problem, ističe Aleksić, kako svi ovi događaji utiču na radnike, njihovo raspoloženje i odnos prema poslu.

– Ljudi su u strahu, oni uglavnom podržavaju rad nas sindikalaca, ali se plaše za svoj posao, praktično su ucenjeni i ne smeju da progovore o lošim uslovima rada koje trpe i svim mahinacijama koje se dešavaju u njihovom preduzeću, zaključuje Aleksić.

 

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*