Home » OBAVEŠTENJA » Srbija, država bez industrije i jeftine radne snage

Srbija, država bez industrije i jeftine radne snage

Beograd, 22. mart 2015. (Izvor: TV Šumadija ) – Srbija nije više zemlja velike industrije. Sve što je vredelo prodato je i ostala su samo preduzeća u jako lošem stanju, sa velikim brojem zaposlenih i dotrajalom tehnologijom. Mi smo sada zemlja jeftine radne snage, ocenio je Željko Veselinović, predsednik USS Sloga gostujući u emisiji „Gost u Studiju“ TV Šumadija Aranđelovac.

Capture1

Govoreći o 502 preduzeća sa spiska za privatizaciju, načinu na koji se privatizacija sprovodi i slabom odzivu za kupovinu, predsednik Sloge je istakao da su se sve privatizacije do sada održavale brzopleto i traljavo, a javni poziv za privatizacijom je postao argument za podsmeh.

Veselinović je rekao da nema sumnje u nameru države da ona nije želela da pronađe rešenje i da skine breme sa sebe, ali je izrazio bojazan da će na prstima ruke moći da se izbroje ona preduzeća za koja je neko stvarno zainteresovan.

„Čini mi se da je sve to u funkciji privida da narod stekne utisak i poveruje da se nešto radi“, ocenio je lider Sloge.

Po pitanju gašenja preduzeća, socijalnog programa i otpremnina, Veselinović je kazao da nijedan socijalni program nije dobar jer ne obezbeđuje radnika na duži period.

„U uslovima kada se plate ne primaju na vreme i po više meseci, radnici su prinuđeni da uzimaju novčane otpremnine koje će potrajati samo  dok se ne pokrpe dugovanja nastala usled nagomilanih obaveza koje oni imaju prema državi i drugim poveriocima. Radnici su prinuđeni da prihvataju ponuđeno, gase se radna mesta, država gubi i Srbija postaje država bez industrije“, rekao je on.

Veselinović je ocenio i da su fabrike mogle da opstanu da se prema njima ophodilo na pravi način.

„Sve što je vredelo je otišlo u prvoj privatizaciji, poput duvanske industrije, šećerana i slično,  a ostala su samo preduzeća koja su sada u jako lošem stanju, sa velikim brojem zaposlenih i dotrajalom tehnologijom“, kaže Veselinović i napominje da je sada nerealno očekivati da će se  pojaviti neki spasilac niotkud koji će sve to rešiti.

On je ocenio i da Srbija nije više zemlja velike industrije, da je sve što je vredelo prodato, i da su ostala samo preduzeća u jako lošem stanju, sa velikim brojem zaposlenih i dotrajalom tehnologijom.

„Mi smo sada zemlja jeftine radne snage“, istakao je čelnik Sloge i naglasio da gubimo sve ono po čemu smo nekada kao država bili prepoznati.

„Nikada nije bilo zrelije i bolje vreme da radnici ustanu i da se pobune, ali nisam optimista, jer je u Srbiji prag tolerancije prilično visok i možemo mnogo da trpimo“, zaključuje lider Sloge.

Opširnije u video prilogu…

Informativna služba

 

.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*