Home » OBAVEŠTENJA » Socijalni bunt neizbežan
Socijalni bunt neizbežan

Socijalni bunt neizbežan

Beograd, 23.03.2017. – Tragičan slučaj radnika Fabrike šinskih vozila Goša u Smederevskoj Palanci koji je prema tvrdnjama svojih kolega oduzeo sebi život zbog teške materijalne situacije i bede u kojoj se nalazio, neminovno ukazuje na pogoršavanje socijalnih prilika u zemlji i da je socijalni bunt u Srbiji neizbežan ukoliko se nastavi sa tolerisanjem poslodavaca koji ne isplaćuju zarade svojim zaposlenima.

Ono šta posebno zabrinjava je da vlast uprkos svojim hvalospevima o sistemskim zakonima koje je donela ne sprečava i kažnjava radno izrabljivanje, jer je van svake logike i zdrave pameti da neko u totalnoj neizvesnosti i gotovo ropstvu drži radnike i po 30 meseci, ne isplaćuje im zarade, i da pritom nema adekvatne reakcije državnih organa koji treba da ih štite.

Kao sindikat, dužni smo da ukažemo i na to da je sve veći socijalni jaz između javnog i privatnog sektora, gde za razliku od javnog koga finansira država iz budžeta, u privatnom gotovo ne postoji zaštita zaposlenih.

Radnici u privatnom sektoru se uz male plate i zarad profita sve više izrabljuju do granice izdržljivosti, dok je njihov život i život njihovih porodica postala sporedna stvar.

Ova vrsta galopirajuće nejednakosti i nerazumevanja stanja od strane onih koji vode državu, i čije su imovinske karte za razliku od većine građana sve bogatije, ozbiljno ugrožavaju celokupni sistem i ubijaju svaku vrstu razmišljanja čoveka o mogućoj socijalnoj pravdi.

U takvim uslovima je i sasvim logično da balon socijalne nejednakosti i nepravde uskoro pukne i da se nezadovoljstvo u vidu socijalnog bunta prelije na ulice.

Informativna služba

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top