Home » OBAVEŠTENJA » Sluge u rukama politike, režima i kapitala

Sluge u rukama politike, režima i kapitala

Beograd, 19.11.2018. – Odluka da se iz budžeta Ministarstva rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja odvoji dodatnih 30 miliona dinara za unapređenje rada Socijalno – ekonomskog saveta (SES-a) je ništa drugo do novčana nagrada vlasti prodržavnim sindikatima, Savezu samostalnih sindikata Srbije i UGS “Nezavisnost” za slepu lojalnost Vladi Srbije za legitimitet u donošenju zakona na štetu zaposlenih.

To što je Socijalno-ekonomski savet pozitivno ocenio Nacrt budžeta za 2019. godinu, kao i nacrte više zakonskih predloga, među kojima je i Nacrt izmena i dopuna Zakona o socijalnoj zastiti je upravo ta farsa, jer su svi ti zakoni donešeni autokratski, ali uvek uz pomoć prodržavnih sindikata koji su u javnosti zakone ocenjivali kao katastrofalne po radnike, međutim, legitimitetom u radu SES-a oni su ubrzo postalali gorka stvarnost svakog radnika.

Pored činjenice da imamo najmanju cenu minimalnog rada u Evropi i regionu, da Vlada Srbije nezakonito odlaže već dogovorenu i u Skupštini usvojenu primenu platnih razreda za zaposlene u javnom sektoru, očekuje se i usvjanje najgoreg zakona, Zakona o agencijskom zapošljavanju koji će legalizovati dosadašnji “lizing radnika” i više od dve trećine zaposlenih u Srbiji pretvoriti u najbedniji prekarijat.

Za Udružene sindikate Srbije “Sloga” dodatnih 30 miliona dinara za unapređenje rada Socijalno – ekonomskog saveta (SES-a) je “nagrada slugama u rukama politike, režima i kapitala”, ali i još jedan dokaz da se lustracija mora dogoditi.

Zahtevaćemo lustraciju prodržavnih sindikata i njihove vrhuške koja godinama na štetu radnika pod maskom SES-a dopušta usvajanje antiradničkih zakona , ne pruža otpor, već amortizuje svako radničko nezadovoljstvo glumeći socijalni dijalog kroz rad u SES-u na račun debelih apanaža koje dobijaju za svoj (ne)rad i prodaju radničkih interesa.

Informativna služba

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*