Home » OBAVEŠTENJA » Sloga: Zakon o radu doveo do opšte depresije u društvu
Sloga: Zakon o radu doveo do opšte depresije u društvu

Sloga: Zakon o radu doveo do opšte depresije u društvu

Beograd, 17. jul 2015. – Zakon o radu čije je izmene Skupština Srbije usvojila 18. jula 2014. godine unazadio je radnička prava. U simbiozi sa ekonomskom krizom i merama baziranim na elementima restriktivne štednje povećao je stepen opšte depresije u srpskom društvu.

Primenom zakona, zaposlenje u Srbiji na neodređeno vreme postalo je misiona imenica, zaposlenje po ugovoru sreća ravna lutriji, nadničenje i rad bez prijave vrsta običajnog prava, a visina plate i penzije sredstvo za puko preživljavanje.

Zakonom o radu su ugroženi svi koji su u sistemu sveta rada, posebno radnici u privatnom sektoru čija je minimalna cena rada ispod svakog ljudskog dostojanstva i kao takva dokazano jedna od najmanjih u regionu i Evropi.

Efikasnost zakona je gotovo nevidljiva u očekivanjima privrede da će nakon što omogući lakša otpuštanja radnika privući nove investicije, otvoriti nova radna mesta i time lakše prevazići ekonomsku krizu.

Krizi se, međutim, kraj ne nazire, a u nedostatku odgovora kako je rešiti, svet kapitala i politike sve više poseže za restriktivnim merama ušteda u svoju korist i na štetu radnika.

Smanjuju se zarade, radnici otpuštaju kao tehnološki višak, a obim poslova prebacuje na preostale zaposlene koji ćutke u sebi trpe i nastavljaju da rade pod punim opterećenjem i u strahu da će i oni izgubiti koliko – toliko nekakvu egzistenciju za sebe i svoje porodice.

Ukoliko se ovakav, za nas negativan trend nastavi, ukoliko se nešto hitno ne učini po pitanju ekonomskog standarda, bojimo se da će srpski radnici motivisani  begom od siromaštva, zajedno sa migrantima Bliskog istoka rušiti zidove Evrope u potrazi za boljim životom.

Informativna služba

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top